Računalništvo, telefonija
05.10.2021 15:00
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Linux in za kaj se ga uporablja?

Verjetno ste na medmrežju že zasledili uporabnika, ki je s ponosom trdil: »uporabljam Linux.« Njegov komentar je zagotovo izstopal med množico, ki prisega na Windows ali macOS.
Linux znanje je lahko zelo dragocena veščina.
Linux znanje je lahko zelo dragocena veščina.

Linux letos praznuje svojo 30. obletnico obstoja. Toda kaj sploh je Linux? Zgolj operacijski sistem ali kaj drugega? Kaj pomeni uporabljati Linux?

Linux je eden izmed mnogih operacijskih sistemov, ki spadajo pod oznako Unix. Zgodovina Unixa je izjemno zapletena, vendar Linux, čeprav vsebuje številne podobnosti z Unixom, v resnici ne uporablja njegove izvorne kode. Linux bi lahko smatrali kot vnuka Unixa. Njegov neposredni predhodnik je bil MINIX, Unixu podoben operacijski sistem, ki je nastal v poznih 80. letih z namenom, da bi študentje lažje osvojili načela oblikovanja operacijskega sistema.

Koda MINIX je bila na voljo za izobraževalne namene, vendar je ni bilo moč uporabiti za komercialne namene. Leta 1991 je 21-letni študent računalništva, Linus Torvalds, po navdihu MINIX-a ustvaril nov operacijski sitem. Združil je imena in nastal je sistem Linux.

Kaj je Linux?

Linux striktno gledano ni operacijski sistem, ampak kernel, jedro operacijskega sistema. Samo jedro Linuxa ni dovolj za sestavo uporabnega sistema. Za delo v operacijskem sistemu potrebujete druga orodja in aplikacije. Projekt GNU ponuja glavna orodja za operacijske sisteme, ki temeljijo na Linuxu. Zato se pogosto imenujejo GNU/Linux OS. Neodvisni razvijalci delujejo vzajemno za distribucijo jedra Linuxa in drugih aplikacij v uporabniškem prostoru, ki delujejo kot celota. Vse te komponente razdelijo v en sam paket, ki je operacijski sistem. Zato so operacijski sistemi, ki temeljijo na Linuxu (na primer Ubuntu), znani kot distribucije na osnovi Linuxa ali na kratko distro.

linux-ubuntu

Zakaj je tako priljubljen med uporabniki?

Znanje o Linuxu je dragocena veščina, tudi če to ni vaš glavni operacijski sistem. Linux vam lahko pomaga odpraviti težave na drugih računalnikih, brez da bi ga morali namestiti. Vse, kar potrebujete je CD, s katerim lahko rešite podatke, tudi če se računalnik ne zažene ali pa ste pozabili geslo. Linux vam lahko pomaga tudi v primeru, če ste formatirali celoten pogon.

Presenečeni bi bili, koliko spletnih mest deluje v Linuxu, in če razmišljate o postavitvi spletne mesta, boste hitro naleteli nanj. Bolj zanimivo pa je, da lahko s spletnim gostiteljem, ki temelji na Linuxu, na primer Dreamhost, gostite svoj klonirani Dropbox. Tako vam svojih podatkov ni treba zaupati tretjim ponudnikom.

Če uporabljate dva ali več operacijskih sistemov hkrati in boste kdaj želeli premakniti svoje particije, boste imeli pred seboj veliko lažje delo z zgoščenko Linux in namensko aplikacijo GParted. Tudi če ne uporabljate dvojnega zagona, boste v nekaterih primerih, ko boste želeli preiti na SSD pogon ali nadgraditi obstoječi pogon, potrebovali pomoč Linuxa. In če boste pogon želeli varno izbrisati, tako da nihče ne more dostopati do vaših podatkov, lahko to storite preko Ubuntu, operacijskega sistema, ki uporablja Linuxovo jedro.

Z malo znanja o Linuxu in poceni računalnikom, na primer Raspberry Pi, lahko ustvarite vse vrste drobnih pripomočkov za avtomatizacijo doma. Omejuje vas samo domišljija. Nastavite lahko sistem za nadzor doma, na steno namestite tablico Google Koledar, upravljate s senčili in klimatsko napravo, pretakate glasbo v vsakem prostoru in podobno.

Če ne želite računalnika imeti vklopljenega 24 ur na dan samo za skupno rabo datotek, je lahko majhna namenska škatla za Linux boljša rešitev. S starim računalnikom lahko sestavite domači strežnik, ki shranjuje varnostne kopije, pretaka filme in glasbo ali v kotu tiho izvaja poljubno število drugih nalog. Imate na podstrešju star računalnik, ki ga ne boste več uporabljali? Lahko ga nastavite z Linuxom in računalnik spremenite v retro igralno konzolo, s katero boste na poceni način podoživljali otroštvo.

Za konec smo prihranili primer najpogostejših uporab Linuxa. Če imate računalnik, ki se mu izteka življenjska doba, je Windows daleč od idealnega operacijskega sistema. Namestite nanj raje distribucijo Linuxa (na primer Ubuntu ali kaj podobnega) in računalnik bo dobil nov zagon. Morda ne bo zmogel vsega, kar zmore Windows, vendar je vseeno bolje, da imate funkcionalen računalnik, ki deluje brezhibno pri osnovnih opravilih.

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

i-Rose d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Svet informacijske tehnologije je okolje, kjer se neprestano razvijajo novi koncepti, ideje in rešitve. Podjetje i-Rose že vse od leta 1993 uspešno razvija in udejanja nove ideje ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več