Telefoni
30.10.2020 13:44

Deli z drugimi:

Share

Linux in fizična tipkovnica za telefon Pro1 X

Pametni mobilni telefon XDA Pro1 X bo zlahka nadomestil osebne računalnike.
Pametni mobilni telefon XDA Pro1 X bo zlahka nadomestil osebne računalnike.

Pametni mobilni telefoni so v resnici mali računalniki z zaslonom na dotik in nekoliko drugačnim operacijskim sistemom, ki v ničemer ne zaostajajo za običajnimi računalniki. Te namreč poganjajo večjedrni procesorji in razpolagajo z ogromno količino sistemskega pomnilnika in prostora za shranjevanje podatkov. Pri podjetju F(x)tec pa so šli še nekoliko dlje, saj so v sodelovanju z razvijalci spletnega portala XDA Developers pripravili resnično svojevrstni pametne mobilni telefon.

Pametni mobilni telefon F(x)tec Pro1 X je namreč opremljen tako s fizično tipkovnico, ki se nahaja za zaslonom kot prilagojeno različico odprtokodnega operacijskega sistema Linux. Kupec ima na izbiro celo dva mobilna operacijska sistema Linux, in sicer LineageOS ali Ubuntu Touch. Tudi preostala strojna oprema ni od muh. Ta namreč obsega zaslon s 15,2-centimetrsko oziroma 5,99-palčno diagonalo in ločljivostjo 2.160 × 1.080 slikovnih točk, mobilni procesor Qualcomm Snapdragon 835, šest gigabajtov oziroma osem gigabajtov sistemskega pomnilnika LPDDR4X (odvisno od različice) in vgrajeni pomnilnik s 128 gigabajti oziroma 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Slednjega lahko po potrebi razširimo s pomočjo pomnilniške kartice microSD.

Zanimivi pametni mobilni telefon F(x)tec Pro1 X lahko z zaslonom povežemo preko vmesnika USB-C in ga tako prelevimo v čistokrvni osebni računalnik. Tu je bilo seveda poskrbljeno tudi za zajem fotografij in videokonference, saj sta na voljo digitalna fotoaparata ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk (Sony IMX363) in pet milijonov slikovnih točk ter spletna kamera ločljivosti osem milijonov slikovnih točk. Tu najdemo še bralnik prstnih odtisov ter nepogrešljivo tehnologijo NFC.

Pametni mobilni telefon F(x)tec Pro1 X bo na voljo za nakup v marcu naslednjega leta. Novost je mogoče prednaročiti preko spletnega portala IndieGoGo, in sicer na spletni povezavi https://www.indiegogo.com/projects/pro1-x-smartphone-functionality-choice-control#/. Za nakup novosti, ki razpolaga z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 256 gigabajti vgrajenega prostora, je v predprodaji treba odšteti preračunanih 427 evrov. Končna cena pa bo postavljena na preračunanih 685 evrov, kar seveda ni ravno poceni.


Prijavi napako v članku