Računalništvo, telefonija
14.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Letna urbana? Komot.

.. Že imaš letno Urbano? Letno vozovnico si lahko priskrbiš tudi prek spleta na Urbana On-line, če že imaš kartico Urbana in svoj račun za spremljanje kartic ..
Letna urbana? Komot.
Letna urbana? Komot.

Javni prevoz je, kjer je to le mogoče, zagotovo eden boljših načinov prevoza, saj nam nudi vrsto prednosti: z uporabo javnega prevoza skrbimo za čistejše okolje, predvsem v mestnih središčih tudi za manj gneče, kot bi jo povzročili s svojimi jeklenimi konjički. Javni prevoz je tudi relativno poceni, poleg tega pa je udoben oziroma komot, kot pravijo v LPP (Ljubljanskem potniškem prometu).

Kaj je bolj priročnega kot to, da lahko že na poti na delo oziroma kamorkoli odgovoriš na vse maile in greš kar takoj na jutranjo kavo s sodelavcem. Ali pa to, da na poti bereš knjigo, časopis ali brskaš po spletu.

Tudi če preračunamo letne stroške pri vožnji z avtomobilom ali z javnim prevozom, hitro ugotovimo, da je računica močno na strani javnega prevoza. Pri nakupih vozovnic za daljše obdobje je navadno ta razlika še nekoliko večja.

V LPP izpostavljajo prednosti letne vozovnice, ki jo lahko zdaj, če imaš kartico Urbana in svoj račun za spremljanje kartic, kupiš tudi prek spleta na Urbana On-line. Če svojega računa še nimaš, si najprej priskrbiš kodo na urbanomatu (s kartico Urbana), nato si ustvariš račun na Urbana On-line in že lahko opraviš nakup. Vsako leto. Vse leto. Danes. Jutri. Pojutrišnjem. Kadarkoli.

Postopek pridobivanja aktivacijske kode na urbanomatu:

  • kartico Urbana približaj čitalcu kartic;
  • na zaslonu pritisni tipko »Izpis aktivacijske kode za splet«;
  • vzemi in shrani listek, ki ga je natisnil urbanomat, saj je na njem izpisana koda.

S kodo lahko sedaj v spletno aplikacijo dodate novo kartico. Po prijavi v sistem vam aplikacija omogoča prikaz podrobnih informacij, ki so zapisane na vaši kartici Urbana in spremljanje zgodovine porabe.

12 mesecev brez skrbi

Kot pove že njeno ime, letna Urbana nudi neomejeno število potovanj v roku 12 mesecev. Velja 1 leto od dneva nakupa in ni omejena na koledarsko leto. Cena splošne letne Urbane je 365 evrov, kar pomeni, da lahko z njo potuješ že za zgolj 1 evro na dan. Ceno za upokojence so oklestili na 60 centov, kar na letni ravni znese 220 evrov. Nakup letne vozovnice lahko razdeliš tudi na obroke z obročno kreditno kartico Visa in Mastercard.

Splošna letna Urbana in tiste za upokojence nista prenosljivi, torej ju lahko uporablja samo ena oseba. Na LPP pa nudijo tudi možnost nakupa prenosne letne urbane. Za 12-mesečno uporabo boš odštel 420 evrov, kar je res nekoliko dražje, vendar boš to Urbano lahko tudi komu posodil, saj se bo z njo lahko vozil kdorkoli. Morda si lahko s kom razdeliš stroške nakupa in jo uporabljata oba, kar se na koncu zagotovo splača. Le urnike preverita, da je ne bosta potrebovala ob istem času.

Zakaj ne bi letne vozovnice LPP podaril kot darilo? Vse, kar moraš narediti je, da se s kartico obdarjenca oglasiš na Potniškem centru LPP na Slovenski 56 v Ljubljani, kjer zate in za obdarjenca to uredijo, kot pravijo, na komot način.

Uporabljaš aplikacijo Urbana?

Uporabniki storitev enotne mestne kartice Urbana si lahko na svoje pametne telefone Android namestite mobilno aplikacijo Urbana, ki služi kot virtualna vrednostna kartica.

Omogoča hitro in enostavno plačilo za: potovanja z avtobusi (LPP), storitev parkirišč (JP LPT), vožnjo z vzpenjačo (Ljubljanski grad) in nakup vseh vstopnic (če imaš dobroimetje na Urbani), uporabo storitve BicikeLJ (Europlakat) ter uporabo storitve SMS parking. (P.R.)


Prijavi napako v članku