Računalništvo, telefonija
11.07.2011 15:37

Deli z drugimi:

Share

Leteči avtomobil dobil dovoljenje za vožnjo

Bo to čez nekaj let vaše osebno vozilo?
Bo to čez nekaj let vaše osebno vozilo?

Prelepo bi bilo, če bi se lahko v poletnem času izognili dolgim kolonam na cesti. Še lepše bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli in se nato z njim odpeljali do želenega mesta. Te sanje bodo lahko kaj kmalu postale resničnost. Podjetje Terrafugia je namreč pred kratkim od ameriške uprave za varnost na cestah pridobilo dovoljenje za vožnjo avtomobila, ki se lahko spremeni v letalo.

Leteči avtomobil Terrafugia Transition v »cestni« obliki v višino meri okoli dva metra. Malenkostno več meri v širino, medtem ko dolžina znaša dobrih 570 centimetrov. Avtomobil lahko na cesti doseže končno hitrost do 100 kilometrov na uro. V »zračni« obliki avtomobil z razpetimi krili meri v širino kar dobrih osem metrov. Za vzlet potrebuje okrog 500 metrov ceste in v zraku dosega hitrost do 185 kilometrov na uro.

Leteči avtomobil Terrafugia Transition uporablja nekoliko drugačne materiale kot običajni avtomobili. Ima namreč plastična okna, ki so lažja od steklenih in posebne pnevmatike. Novinec za vožnjo uporablja navaden bencin in z enim polnjenjem 75-litrskega rezervoarja lahko v zraku premaga razdaljo do 800 kilometrov. Podjetje Terrafugia zagotavlja, da bomo za pilotiranje njihovega letečega avtomobila potrebovali zgolj dvajsetih učnih ur letenja. Leteči avtomobil Terrafugia Transition naj bi bil naprodaj že konec prihodnjega leta. Zanj naj bi bilo potrebno v prosti prodajo odšteti »zgolj« 140 tisoč evrov. Poceni, a ne?


Prijavi napako v članku