Računalništvo, telefonija
09.01.2020 13:38
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Leteče taksije za Uber bo izdeloval Hyundai

Leteči taksi Hyundai S-A1 naj bi bil kmalu povsem nared za komercialno uporabo.
Leteči taksi Hyundai S-A1 naj bi bil kmalu povsem nared za komercialno uporabo.

Mar ne bi bilo lepo, če bi se lahko v poletnem času izognili dolgim kolonam na cesti? Še lepše pa bi bilo, če bi lahko z avtomobilom na cilj kar prileteli. Te sanje bodo morda kmalu postale resničnost, pri njihovi realizaciji pa bo pomembno vlogo igral avtomobilski gigant Hyundai. Ta je namreč s podjetjem Uber ustanovil novo podjetje Urban Air Mobility, zanj pa bo načrtoval in izdeloval leteče taksije Uber Elevate.

Prvi prototip letečega taksija s tovarniško oznako S-A1 je podjetje Hyundai predstavilo na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES 2020. Obiskovalci sejma so bili nad njim več kot navdušeni, saj gre za vozilo z možnostjo navpičnega vzletanja in pristajanja. Leteči taksi Hyundai S-A1 lahko doseže potovalno hitrost do 290 kilometrov na uro, leti na višini med 300 in 600 metrov ter lahko z enim polnjenjem preleti razdaljo do 100 kilometrov. Gre seveda za električno vozilo z baterijami, ki jih je mogoče napolniti v zgolj sedmih minutah.

V letečem taksiju se bo sprva nahajal pilot, nekoliko kasneje pa bo letenje v celoti avtomatizirano. Leteče vozilo lahko sočasno prevaža do štiri potnike, pri čemer bomo za priklic uporabili kar aplikacijo podjetja Uber. Pri tem velja omeniti, da bosta podjetji Hyundai in Uber sodelovali tudi pri gradnji ustrezne infrastrukture za vzletanje in pristajanje letečih taksijev.


Prijavi napako v članku