Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
22.05.2024 13:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lenovo s prenosnikoma Yoga Slim 7x in ThinkPad T14s Gen 6 predstavlja novo generacijo računalnikov s Copilot+

Lenovo™ je predstavil Lenovo Yoga™ Slim 7x in Lenovo ThinkPad™ T14s Gen 6, svoja prva računalnika nove generacije Copilot+, ki ju poganja Snapdragon® X Elite.
Foto: Lenovo
Foto: Lenovo

Industrija osebnih računalnikov vstopa v novo fazo dobe umetne inteligence, Lenovo pa ponuja nove ravni personalizacije osebnega računalništva v svojem portfelju osebnih računalnikov. Inteligentno programsko podprta lokalna obdelava opravil ter povečana produktivnost, ustvarjalnost in varnost – računalniki Copilot+ PC zagotavljajo povsem novo izkušnjo v interakciji z osebnim računalnikom.

Nova prenosnika, ki ju poganja novi procesor Snapdragon X Elite podjetja Qualcomm Technologies, imata poleg 12-jedrnega procesorja Qualcomm Oryon™ z grafičnim procesorjem Qualcomm Adreno™ vgrajeno še namensko nevronsko procesno enoto Qualcomm Hexagon™ NPE. Ti zagotavljajo vrhunsko zmogljivost računalnika na vat (1) z najhitrejšim procesorjem umetne inteligence do zdaj, ki lahko obdela do 45 bilijonov operacij na sekundo (TOPS). Z najnovejšimi izboljšavami Microsofta in programa Copilot+ lahko uporabniki zdaj dostopajo do zmogljivosti velikega jezikovnega modela (LLM) tudi brez povezave, kar omogoča nemoteno produktivnost in ustvarjalnost. Najnovejši prenosniki Lenovo uporabnikom omogočajo uporabo obsežne baze znanja Copilot+, kar jim omogoča raziskovanje neskončnih ustvarjalnih možnosti. Z uporabo generativne umetne inteligence in strojnega učenja Copilot+ pomaga pri sestavljanju prepričljivega besedila, oblikovanju privlačnih vizualnih podob in racionalizaciji običajnih opravil produktivnosti. Z možnostjo dela brez povezave z enako tekočim delom kot na spletu Yoga Slim 7x in ThinkPad T14s Gen 6 postavljata nove standarde na področju inovacij osebnih računalnikov z umetno inteligenco ter uporabnikom obljubljata futuristično in poenostavljeno uporabniško izkušnjo.

“Ob začetku obdobja računalnikov z umetno inteligenco – prelomne točke na trgu, ki se zgodi enkrat na 30 let – smo ponosni, da lahko strankam po vsem svetu ponudimo enega najširših portfeljev naprav, pripravljenih na umetno inteligenco, rešitev, ki podpirajo umetno inteligenco, in izkušenj, optimiziranih za umetno inteligenco, ter tako umetno inteligenco približamo vsem,” je dejal Luca Rossi, predsednik skupine Intelligent Devices Group v podjetju Lenovo, in dodal: “Lenovo Yoga Slim 7x in ThinkPad T14s Gen 6 sta najnovejša člana družine Lenovo, ki izkoriščata novo moč umetne inteligence, vključno z večdnevno avtonomijo baterije in hitrejšo ter varnejšo obdelavo na napravi, ki uporabnikom zagotavlja vrhunsko personalizacijo in nadzor ter sprošča njihov neomejen potencial za ustvarjalno izražanje in neprimerljivo produktivnost.”

“Sinergija med podjetjema Lenovo in Microsoft je dokaz skupne vizije inovativnosti in odličnosti. Naše partnerstvo je bilo ključnega pomena pri premikanju meja mogočega in zagotavljanju vrhunske tehnologije, ki posameznikom in organizacijam omogoča, da dosežejo več. S predstavitvijo prenosnikov Lenovo Copilot+, Yoga Slim 7x in ThinkPad T14s Gen 6 postavljamo nove standarde za računalništvo, podprto z umetno inteligenco, in ponujamo neprimerljive izkušnje, ki so intuitivne in transformativne. Zavezanost podjetja Lenovo h kakovosti v kombinaciji z Microsoftovim znanjem umetne inteligence zagotavlja, da imajo naše stranke dostop do najbolj naprednih in zanesljivih rešitev na trgu,” pa je izjavil Mark Linton, podpredsednik prodaje partnerjem v korporaciji Microsoft.

Lenovo Yoga Slim 7x – pametnejši način ustvarjanja

S prenosnikom Lenovo Yoga Slim 7x z umetno inteligenco lahko ustvarjalci porabijo manj časa za urejanje, upodabljanje in obdelavo ter več časa namenijo za ustvarjanje, ne glede na to, kje na poti so. Hexagon NPE v procesorju Snapdragon X Elite v Lenovo Yoga Slim 7x ustvarjalcem zagotavlja vgrajen dostop do funkcij, kot so pretvorba besedila v sliko, napredne funkcije za urejanje fotografij in videoposnetkov, ustvarjanje in urejanje besedil ter povratne informacije in številne druge funkcije, ki sprostijo čas, ki ga lahko bolje porabijo za snovanje novih ustvarjalnih podvigov. Dodatne pametnejše uporabniške izkušnje vključujejo napredno kamero ter kakovost in funkcionalnost klicev, zvok visoke ločljivosti brez izgub, pretakanje v ločljivosti 4K, hitrejšo internetno povezljivost in izboljšano varnost. To pomeni, da Lenovo Yoga Slim 7x zmore hitro opravljati tudi zapletena opravila, hkrati pa je izjemno energetsko učinkovit, ko se obremenitve obdelave zmanjšajo, kar se odraža v večdnevni avtonomiji baterije (2) (baterija zmogljivosti 70 Wh), tako da se ideje nikoli ne ustavijo. Lenovo AI Core deluje v tandemu s procesorjem Snapdragon X Elite, ki inteligentno določi natančen scenarij uporabe ter dinamično prilagaja zmogljivosti in učinkovitost glede na zadano nalogo. To pomeni dostop do zmogljivih funkcij z umetno inteligenco v tanki prenosni napravi, ki je pripravljena na delo, kadar koli in kjerkoli se pojavi ustvarjalni vzgib.

Lenovo Yoga Slim 7x je vitek in zmogljiv prenosnik, saj tehta le 1,28 kg in je tanek le 12,9 mm. Ustvarjanje na tem prenosniku oživi na živahnem 14,5-palčnem na dotik občutljivem zaslonu PureSight OLED ločljivosti 3K z osveževanjem 90 Hz, razmerjem stranic 16: 10 in 1000 nits najvišje svetilnosti. Zaslon se pohvali še s 100-odstotno pokritostjo barvnih lestvic sRGB in P3 ter podporo za nizko stopnjo modre svetlobe – certificirano s strani TUV Rheinland. Spletna kamera FHD MIPI IR pomeni jasnejšo sliko pri video klicih, prenosnik ima vgrajene tudi štiri mikrofone Voice ID za jasnejše pogovore. Zvok se sliši realistično, zahvaljujoč vrhunskemu zvočnemu sistemu Lenovo Premium Suite s štirimi zvočniki. Tipkovnica Premium Suite ima 1,5-milimetrski ugrez tipk za udobno tipkanje. Dodana nova prevleka Yoga z dolgotrajnejšimi protimaščobnimi lastnostmi še izboljša občutek in udobje pri tipkanju, medtem ko sledilna ploščica velikosti do 135 x 80 mm zagotavlja večjo natančnost pri delu na poti.

Lenovo Yoga Slim 7x je varčen z viri tudi pri zasnovi in pakiranju, saj v embalaži ni plastike. Naprava je v škatlah, izdelanih iz papirja s certifikatom FSC™ in drugih nadzorovanih materialov (3), za oblazinjenje se uporablja suho stisnjena papirna masa, priložena sistemska torba pa je izdelana iz hitro obnovljivih bambusovih vlaken. Lenovo ob nakupu te naprave vključuje tudi storitev kompenzacije CO2. Ta storitev pomaga izravnati ocenjene emisije CO2, povezane s kupčevo napravo v njenem povprečnem življenjskem ciklu, z nakupom kompenzacijskih kreditov za podporo preverjenih projektov CDM, Gold Standard®, Climate Action Reserve in Združenih narodov za podnebne ukrepe, katerih cilj je pomagati zmanjšati izpuste CO2 v ozračje.

Yoga Slim 7x izpolnjuje tudi pogoje za storitev Lenovo Premium Care, napredno podporno storitev, ki zagotavlja prilagojeno pomoč za strojno in programsko opremo s strani strokovnih tehnikov s hitrimi popravili, kadar je to potrebno (4).

ThinkPad T14s Gen 6 je izdelan za posel

ThinkPad T14s Gen 6 je prvi Lenovov prenosnik nove generacije s Copilot+ in pomeni pomemben preskok na področju računalnikov z umetno inteligenco za poslovno uporabo. Z naprednim procesorjem Snapdragon X Elite, opremljenim z integriranim grafičnim procesorjem Adreno in rešitvami umetne inteligence v napravi, ThinkPad T14s Gen 6 obljublja vrhunsko uporabniško izkušnjo, ki postavlja nova merila tako glede zmogljivosti kot učinkovitosti poslovnih prenosnikov s sistemom Windows. Vgrajena NPE zmogljivosti 45 TOPS zagotavlja vrhunske zmogljivosti umetne inteligence na napravi, ki so osredotočene na povečanje produktivnosti in omogočanje nemotenih postopkov ustvarjanja. Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 uporabnikom omogoča, da z novimi ustvarjalnimi orodji raziskujejo neskončne ustvarjalne možnosti. Copilot+ pomaga pri racionalizaciji tipičnih opravil produktivnosti z močjo generativne umetne inteligence in strojnega učenja, z brezhibno integracijo v aplikacije Microsoft 365 (5) pa učinkovitost dela postane podobna, kot če bi imel uporabnik na dosegu roke personaliziranega pomočnika z umetno inteligenco.

ThinkPad T14s Gen 6 je opremljen z do 64 GB hitrega pomnilnika LPDDR5x (6) in ima vgrajen eleganten 14-palčni ultra tanek zaslon z ozkimi robovi, zato izžareva profesionalno prefinjenost. Uporabniki bodo doživeli izjemno video sodelovanje s priročno komunikacijsko vrstico, v kateri je nameščena kamera FHD+IR MIPI s fizično zaslonko za zasebnost. Uporabniki lahko ostanejo povezani s povezljivostjo v omrežja Wi-Fi 7 in opcijskim modemom 5G sub 6 (6), ki zagotavljata stalno povezljivost, kjerkoli so. Baterija zmogljivosti 58 Wh jim omogoča večdnevno delo (2), pri čemer gre del zaslug za dolgo avtonomijo uporabi energetsko učinkovite matrike zaslona.

Windows na Snapdragonu za podjetja

Lenovo, Qualcomm Technologies in Microsoft so v okviru dolgoletnega tristranskega sodelovanja pripravili obsežen seznam več kot sto aplikacij za podjetja, ki so jih neodvisni ponudniki programske opreme (ISV) optimizirali za delovanje v sistemu Windows, ki ga poganja Snapdragon. Z naprednim pristopom in osredotočenostjo na ključna področja, kot so upravljanje naprav, sodelovanje, produktivnost in varnost med čipom in oblakom, sodelovanje aktivno sodeluje z najsodobnejšimi podjetji za poslovno programsko opremo z dodano vrednostjo, kot je DynamoAI, ki uporabljajo tehnologijo umetne inteligence, namenjeno izboljšanju učinkovitosti in zaščite (4).

Nenehno varovanje naprav in podatkov organizacij ter zaščita zasebnosti v dobi umetne inteligence sta ključnega pomena. ThinkPad T14s Gen 6 pomaga upravljati in zmanjševati tveganja na vsaki končni točki z robustnimi varnostnimi funkcijami in rešitvami ThinkShield, ki dajejo prednost zaščiti brez ogrožanja učinkovitosti. Programski partnerji, kot je na primer SentinelOne, podjetjem omogočajo robustno, večplastno zaščito pred izsiljevalsko programsko opremo. Poleg tega ThinkShield ponuja odkrivanje groženj z umetno inteligenco z zaščitenim procesom zagona in samozdravilno vdelano programsko opremo, ki zagotavlja trdno podlago za splošno varnost sistema, ki deluje v sodelovanju s Qualcommovo varno procesno enoto z rešitvijo Microsoft Pluton.

ThinkPad T14s Gen 6, ki izkorišča obsežno Lenovo strokovno znanje in izkušnje pri zagotavljanju prenosnikov ThinkPad na osnovi arhitekture ARM za uporabo v podjetjih, izstopa z naborom skalabilnih varnostnih funkcij, prilagajanjem in storitvami uvajanja, ki jih poganja Lenovo TruScale™. To omogoča skrbnikom IT, da strateško upravljajo uvajanje nove generacije naprav za osebne računalnike z umetno inteligenco v svojem IT-okolju z natančnostjo in zaupanjem. Te storitve so zasnovane za varovanje občutljivih informacij ter zagotavljajo prilagodljivost in nadzor, ki sta bistvena za izpolnjevanje posebnih poslovnih potreb pri obsežnejših namestitvah.

Cene in dobavljivost

Lenovo Yoga Slim 7x in Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 bosta naprodaj junija oziroma avgusta letos, njune cene pa se bodo začele pri 1.599 oziroma 1.769 evrov.


(1) Vir: Qualcomm. Zmogljivost temelji na večnitnem testu GeekBench 2024 na operacijskem sistemu Windows 11, ki je bil opravljen marca 2024. Snapdragon X Elite je bil preizkušen z uporabo Qualcommove referenčne zasnove v operacijskem sistemu Windows 11 OS.

(2) Vse navedbe o avtonomiji baterije so približne in temeljijo na internem testiranju v optimalnih laboratorijskih in omrežnih pogojih. Dejanska zmogljivost baterije se razlikuje in je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s konfiguracijo in uporabo izdelka, programsko opremo, pogoji delovanja, brezžičnimi funkcijami, nastavitvami upravljanja porabe energije, svetlostjo zaslona in drugimi dejavniki. Največja zmogljivost baterije se s časom in uporabo seveda zmanjša.

(3) Vse škatle, uporabljene v embalaži, so izdelane iz papirja s certifikatom FSC™ in drugih nadzorovanih materialov. Oznake licence FSC: C118727.

(4) Izdelki in podporne storitve so na voljo in se lahko razlikujejo glede na regijo, pri čemer si Lenovo pridržuje pravico do prilagoditve ponudbe brez predhodnega obvestila. Premium Care for Gaming zagotavlja dostop do naprednih tehnikov, ki upoštevajo najboljše razpoložljive sporazume o ravni storitev (SLA). Ravni storitev se lahko razlikujejo med prenosom, prevzemom in vračilom ali depojem na določenih geografskih lokacijah. Lenovo si pridržuje pravico, da kadar koli in brez predhodnega obvestila spremeni ponudbo storitev, funkcije in specifikacije.
(5) Funkcije umetne inteligence lahko zahtevajo nakup programske opreme, naročnino ali omogočanje s strani ponudnika programske opreme ali platforme ali imajo posebne zahteve glede konfiguracije ali združljivosti.

(6) Konfiguracije, vključno s 64 GB LPDDR5x, 5G sub 6 WWAN in zaslonom z nizko porabo energije, bodo na voljo pozneje leta 2024.

(7) Cene morda ne vključujejo davka in ne vključujejo dostave ali možnosti ter se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila; veljajo dodatni pogoji in določila. Cene prodajalcev se lahko razlikujejo. Datumi na prodajnih policah in barvne možnosti se lahko razlikujejo glede na geografijo, izdelki pa so lahko na voljo le na izbranih trgih. Vse ponudbe so odvisne od razpoložljivosti. Lenovo si pridržuje pravico, da kadarkoli in brez predhodnega obvestila spremeni ponudbe, funkcije in specifikacije izdelkov.

(8) Dejanska razpoložljiva zmogljivost pomnilnika in notranje hrambe je manjša in se spreminja zaradi številnih dejavnikov, vključno s formatiranjem, razdelitvijo na particije in operacijskim sistemom itd. ki uporabljajo del te zmogljivosti. Razpoložljiva zmogljivost se lahko spremeni s posodobitvami programske opreme. Kartica MicroSD je naprodaj ločeno.

(9) V pričakovanju certifikacije USB4 julija 2024, odvisno od časa certifikacije.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več