Računalništvo, telefonija
08.11.2013 13:26
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lenovo osvojil vrh industrije, uspehi se nadaljujejo

Družba Lenovo nadaljuje z odličnim poslovanjem. V drugem fiskalnem četrtletju, ki se je za podjetje zaključilo konec septembra, je družba ustvarila 9,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zaslužek pred obdavčitvijo se je povečal za 30 odstotkov in je znašal 265 milijonov ameriških dolarjev. Podjetje je zraslo v vseh segmentih poslovanja in v vseh regijah sveta, njegov vodilni globalni tržni delež med proizvajalci računalnikov pa sedaj znaša 17,7 odstotka.
Lenovo osvojil vrh industrije, uspehi se nadaljujejo
Lenovo osvojil vrh industrije, uspehi se nadaljujejo

Družba Lenovo je brez dvoma največji proizvajalec računalnikov na svetu, saj je zabeležila najvišji četrtletni globalni tržni delež doslej. Ta po poročilih analitskih hiš Gartner in IDC za tretje četrtletje 2013 znaša 17,7 odstotka, kar je dve odstotni točki več kot v primerljivem lanskem obdobju. V drugem letošnjem poslovnem četrtletju je Lenovo prodal rekordnih 29 milijonov izdelkov. Lenovo je tako že 18. četrtletje zapored rastel hitreje od povprečja globalnega trga, ki je na svetovni ravni zopet nazadoval.

Lenovo je tudi v preteklem četrtletju nadaljeval s preobrazbo v podjetje za ero PC Plus, saj je še povečal proizvodnjo in prodajo pametnih naprav (tako računalnikov, pametnih telefonov kot tablic). Skupna prodaja Lenovo mobilnih telefonov in tablic je v obravnavanem četrtletju količinsko zopet presegla prodajo računalnikov. V internet povezljive digitalne naprave danes predstavljajo kar 15 odstotkov (lani le 8%). Lenovo je danes četrti največji proizvajalec mobilnih telefonov, z 78-odstotno letno rastjo pa raste najhitreje med petimi največjimi proizvajalci pametnih telefonov. V zadnjem četrtletju je Lenovo po svetu prodal kar 2,3 milijona tablic in lansko prodajo v obravnavanem četrtletju presegel za 4,2-krat.

“Lenovo ni več le največji proizvajalec računalnikov na svetu, temveč se s svojo poslovno in tehnično preobrazbo vse bolj uveljavlja tudi v svetu tablic in pametnih telefonov. Smo številka štiri in hitro rastemo. Optimistični smo tudi glede napovedi za to panogo industrije, ki se počasi pobira. Povpraševanje po računalnikih že raste na Kitajskem, najbolj pa gredo v promet tablice srednjega in nizkega cenovnega razreda. Prebujajo se tudi trgi v razvoju. Vse našteto je razlog za dobre obete glede nadaljnje rasti poslovanja,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Podjetje je v drugem letošnjem fiskalnem četrtletju ustvarilo 1,27 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo (11-odstotna letna rast), pri čemer je bruto marža znašala 12,9 odstotka.

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v drugem poslovnem četrtletju družbe zabeležila 26-odstotno rast, Lenovo pa je dosegel doslej rekordni 15-odstotni tržni delež in tako za 4,2 odstotne točke izboljšal lanski rezultat. Regija EMEA sicer predstavlja 23 odstotkov celotne prodaje družbe Lenovo, pri čemer je Lenovo številka ena v kar dvanajstih državah te regije. Lenovo je tako še utrdil svoje drugo mesto v širši regiji EMEA.

V prvem poslovnem četrtletju družbe Lenovo so največ zaslužka ustvarili prenosni računalniki, saj je bil njihov delež med vsemi prihodki kar 51-odstoten. Kljub nazadovanju računalniške industrije za 12 odstotkov na letni ravni, je Lenovo dosegel 8-odstotno rast in v omenjenem četrtletju prodal za 5 milijard dolarjev računalnikov. Odlično so šli v promet številni modeli prenosnih računalnikov ThinkPad, med uporabniki pa so izjemno priljubljeni tudi prilagodljivi prenosniki ter nasploh vsi modeli z na dotik občutljivimi zasloni. Lenovo je veliko novosti, vključno z modeli Flex, predstavil na sejmu IFA v Berlinu.

Prodaja namiznih računalnikov je v četrtletju zabeležila 1-odstotno rast in se je ob nazadovanju trga za 6 odstotkov popravila za 1,3 odstotne točke, s čimer je Lenovo zabeležil 16,5-odstotni globalni tržni delež. Kljub svetovnemu padcu prodaje namiznih računalnikov za tri odstotke na letni ravni je ta segment naprav ustvaril 2,7 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 28 odstotkov vseh prihodkov družbe.

>> Najboljši Lenovo prenosniki

Zvezde prodaje tako ostajajo pametni telefoni in tablice, saj je oddelek mobilnih internetnih naprav za digitalni dom (MIDH) dosegel izjemno, kar 106-odstotno letno rast. S prihodki v višini 1,5 milijarde dolarjev je v skupno vrečo prispeval 15 odstotkov. Samo na Kitajskem je prodaja pametnih telefonov zrasla za 64 odstotkov, Lenovo pa je ohranil položaj drugega največjega proizvajalca pametnih telefonov v državi. Prenovljena ponudba tablic in pametnih telefonov, ki bo kmalu na voljo tudi na evropskem trgu pa obljublja še boljše prodajne številke v tem hitro rastočem segmentu naprav.

>> Najboljši Lenovo prenosniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku