Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
17.11.2023 16:30

Deli z drugimi:

Share

Lenovo izboljšal uspešnost in okrepil vodilno vlogo na področju umetne inteligence

Družba Lenovo opaža znake okrevanja v tehnološki panogi – v primerjavi s prejšnjim četrtletjem je izboljšala uspešnost in še bolj okrepila vodilno vlogo na področju umetne inteligence.

Družba Lenovo je objavila rezultate za drugo poslovno četrtletje, v katerem so prihodki znašali 14,4 milijarde ameriških dolarjev (USD), čisti dobiček pa 273 milijonov USD po standardih računovodskega poročanja. Bruto marža se je v primerjavi s prejšnjim letom povečala na 17,5 %, kar je rekordna vrednost za drugo četrtletje. Raznolika področja rasti skupine Lenovo so še naprej zagotavljala dobre rezultate, saj so prihodki iz dejavnosti, ki niso povezane z osebnimi računalniki, predstavljali 40 % prihodkov podjetja, kar je tri odstotne točke več kot v preteklem letu.

Lenovo opaža jasne znake okrevanja v tehnološki panogi, pri čemer kot ključne dejavnike, ki so prispevali k izboljšanju uspešnosti v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, navaja dobro izvajanje strategije, operativno odličnost in nenehno vlaganje v inovacije. V prihodnosti bo Lenovo še naprej izkoriščal priložnosti, ki jih ustvarja umetna inteligenca, kjer je zaradi svojega hibridnega modela umetne inteligence (UI), širokega portfelja, ki sega od žepnih naprav do oblaka, močnega ekosistema in partnerstev ter rastočega nabora tehnologij in zmogljivosti umetne inteligence v edinstvenem položaju za uspeh. Nenehno vlaganje v inovacije in zlasti v umetno inteligenco bo še dodatno okrepilo sposobnost podjetja Lenovo, da ujame eksponentno rast, ki jo prinaša UI, ter spodbuja trajnostno rast in dobičkonosnost podjetja. Podjetje je prepričano, da bo kmalu spet doseglo trend rasti obsega poslovanja iz leta v leto.

“V zadnjem četrtletju smo kljub izzivom na makro ravni opazili jasne znake okrevanja v tehnološki panogi. Po zaslugi dobrega vodenja, operativne odličnosti in stalnega vlaganja v inovacije smo dosegli zaporedna četrtletna izboljšanja poslovanja, kar kaže na spodbudno pot okrevanja. Z nenehnim izvajanjem strategije inteligentne preobrazbe ter z nadaljnjo krepitvijo našega ekosistema in partnerstev na področju umetne inteligence bomo izkoristili celovite zmogljivosti umetne inteligence, od žepa do oblaka, s katerimi bomo omogočili hibridne aplikacije umetne inteligence za vsako podjetje in vsakega posameznika, kar bo na koncu spodbudilo trajnostno rast našega poslovanja”, meni Yuanqing Yang, predsednik in izvršni direktor Lenova.

Povečanje vodstva na področju umetne inteligence

Umetna inteligenca za Lenovo ni novost in je že dolgo v središču njegove strategije digitalne in inteligentne preobrazbe. Podjetje je oktobra na letni inovacijski konferenci Tech World predstavilo vizijo “UI za vse” in se osredotočilo predvsem na svoj model hibridne UI, kjer soobstajajo javni, zasebni in osebni temeljni modeli, da bi omogočili UI za vse ob upoštevanju varnosti in zasebnosti. Vizija družbe Lenovo je vključevala bogat nabor pametnih naprav, vključno z osebnimi računalniki, pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki z umetno inteligenco ter infrastrukturo, rešitvami in storitvami, pripravljenimi na umetno inteligenco in optimiziranimi za umetno inteligenco. Lenovo je v edinstvenem položaju, da ujame eksponentno rast na področju umetne inteligence, glede na svoj nabor naprav in rešitev od žepa do oblaka, močan ekosistem in partnerstva (vključno z razširitvijo partnerstva z družbo NVIDIA) ter rastoči portfelj tehnologij in zmogljivosti umetne inteligence.

Predsedniku in izvršnemu direktorju družbe Lenovo Yuanqingu Yangu so se na odru konference Tech World pridružili vodilni ljudje iz partnerskih podjetij, vključno z ustanoviteljem, predsednikom in izvršnim direktorjem družbe NVIDIA Jensenom Huangom, predsednico in izvršno direktorico družbe AMD Dr. Liso Su ter predsednikom in izvršnim direktorjem formule 1® Stefanom Domenicalijem. Microsoftov predsednik in izvršni direktor Satya Nadella, Qualcommov izvršni direktor in predsednik Cristiano Amon ter Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger pa so se pridružili prek video povezave.

Kot je bilo napovedano v prejšnjem četrtletju, Lenovo namenja nadaljnjo milijardo ameriških dolarjev za naložbe v inovacije, ki jih poganja umetna inteligenca in ki ne bodo zagotovile le uresničitve vizije “umetne inteligence za vse”, temveč tudi trajnostno rast celotnega podjetja.

Skupina za rešitve in storitve (SSG): Rekordni prihodki in dobiček iz poslovanja, razširitev nabora rešitev in storitev umetne inteligence

Poslovanje v Q2 FY23/24:

 • Skupina SSG je v drugem četrtletju podrla rekorde tako na področju prihodkov kot dobička, saj so prihodki znašali 1,9 milijarde ameriških dolarjev, marža iz poslovanja pa je bila 20-odstotna.
 • Podporne storitve in programska oprema so bile glavno gonilo dobička skupine SSG.
 • Upravljane storitve ter storitve za projekte in rešitve so se v drugem četrtletju še dodatno razširile in zdaj skupaj predstavljajo 56 % prihodkov družbe SSG, kar je za tri odstotne točke več kot leto prej.

Priložnosti in trajnostna rast:

 • Skupina SSG ima močan zagon na področju svojih najboljših ponudb, vključno z rešitvami za digitalna delovna mesta (DWS), hibridnim oblakom ter trajnostnimi rešitvami in storitvami.
 • SSG se je pri svojih junaških ponudbah osredotočila na podporo določenim vertikalnim panogam s pametnimi rešitvami in storitvami ter pridobila prebojne posle s strankami na več trgih.
 • Lenovo z novo prakso hibridnih strokovnih storitev UI podjetjem omogoča, da s hibridno infrastrukturo in umetno inteligenco preoblikujejo svoje poslovanje.

Skupina za infrastrukturne rešitve (ISG): boljše poslovanje v zahtevnih tržnih razmerah in gradnja hibridne infrastrukture z umetno inteligenco

Poslovanje v Q2 FY23/24:

 • Prihodki oddelka ISG so se v primerjavi z letom prej zmanjšali na 2 milijardi USD, kar je neizogiben vpliv širših makroekonomskih dejavnikov v panogi, upočasnitve gospodarske rasti in migracije platform.
 • Oddelek ISG je dosegel dobre rezultate na področju hrambe podatkov, programske opreme in storitev ter beležil spodbudno rast na področjih visokozmogljivega računalništva (HPC) in računalništva na robu.
 • Oddelek rešitev za shranjevanje podatkov je dosegel rekordne prihodke, s čimer je Lenovo postal tretji največji ponudnik rešitev shranjevanja podatkov na svetu.

Priložnosti in trajnostna rast:

 • Z nadaljnjim razvojem hibridne umetne inteligence bo to spodbudilo prihodnjo rast in diverzifikacijo svetovnega trga infrastrukture IKT, kjer je Lenovo glede na svoj bogati nabor infrastrukturnih izdelkov in rešitev v dobrem položaju.
 • Oddelek ISG bo še naprej krepil konkurenčnost svojega portfelja in operativno odličnost ter je prepričan, da bo čim prej ponovno dosegel rast in dobičkonosnost.

Skupina za inteligentne naprave (IDG): utrjevanje vodilnega položaja na trgu in izkoriščanje priložnosti za naprave z umetno inteligenco

Poslovanje v Q2 FY23/24:

 • Oddelek IDG je v drugem četrtletju kljub tržnim izzivom ohranil prvo mesto na svetu pri pošiljkah osebnih računalnikov.
 • Prihodki so se v primerjavi s preteklim letom zmanjšali na 11,5 milijarde ameriških dolarjev, vendar se je dobičkonosnost ohranila. Oddelek se lahko pohvali z vodilno panožno, kar 7,4-odstotno maržo iz poslovanja.
 • Oddelek, ki se ukvarja s pametnimi telefoni, je na letni ravni dosegel dvomestno rast glede na tržno povprečje. Podjetje Lenovo je izboljšalo splošno konkurenčnost izdelkov in optimiziralo svoj nabor le-teh z večjo mešanico premijskih izdelkov, pri čemer je rekordno visoko prodajo premijskih izdelkov spodbudila prodaja modela razr.

Priložnosti in trajnostna rast:

 • V prihodnje bo oddelek IDG v celoti izkoristil generativno umetno inteligenco, da bi pospešil predstavitev naslednje generacije naprav z umetno inteligenco, vključno s predstavitvijo osebnega računalnika z umetno inteligenco, ki bo nared naslednje leto.
 • Lenovo bo še naprej vlagal v tehnološke inovacije za rast in dolgoročno konkurenčnost.

Poudarki glede trajnosti poslovanja (ESG)

Družba Lenovo je bila v zadnjem četrtletju prepoznana za več dosežkov na področju ESG, med drugim za:

 • Vključitev v indeks Hang Seng Corporate Sustainability Index, kjer je podjetje doseglo najvišjo oceno v industriji IT za okoljske in družbene dosežke.
 • Podjetje je prejelo tudi status “prvaka” v matriki Canalys Global Sustainability Ecosystems Leadership.
 • Lenovo je bila imenovan za podnebnega prvaka EPEAT z več kot 400 izdelki, ki so bili registrirani kot del prvega seznama izdelkov z oznako EPEAT Climate+. EPEAT je najpomembnejša svetovna oznaka za okolju prijazne elektronske in tehnološke izdelke.
 • Septembra se je Lenovo pridružil pobudi UN Global Compact Forward Faster za pospešitev ukrepov zasebnega sektorja za 17 ciljev trajnostnega razvoja ZN, da bi izpolnili agendo 2030.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Lenovo računalniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več