Strojna oprema
18.08.2008 08:31
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lenovo IdeaPad S10

Lenovo je najavil svoj vstop v segment majhnih in lahkih prenosnikov. Skladno z željami uporabnikov in tehnološkimi inovacijami so inženirji oblikovali novo družino prenosnih računalnikov Lenovo Ideapad. Prvi predstavnik novega vala je model IdeaPad S10, ki velja za izjemno tanek in lahek prenosni računalnik, namenjen uporabnikom, ki potrebujejo predvsem mobilnost, katero zagotavljajo majhne zunanje mere.

IdeaPad S10 uporabnikom omogoča opravljanje vseh pogostih in manj zahtevnih opravil kot so deskanje po spletu, branje in pisanje elektronske pošte, poslušanje glasbe, ogled video posnetkov ter poganjanje osnovnih programov. Lenovo bo v prihodnje pripravil več različnih modelov iz družine IdeaPad, ki bodo oblikovani posebej za študente in dijake. Z debelino vsega dveh in pol centimetrov ter težo okoli 900 gramov so ti majhni prenosni računalniki kot nalašč za neobremenjujočo vsakdnevno uporabo.

Povpraševanje po majhnih in tankih prenosnikih je preseglo vsa pričakovanja. Analitska hiša IDC v svojih napovedih meni, da je to šele začetek. Strokovnjaki so namreč mnenja, da se bo številka 430.000, kolikor je bilo v letu 2007 prodanih majhnih prenosnikov, močno dvignila in bodo proizvajalci leta 2012 prodali kar 9,2 millijona tovrstnih naprav. Med ključnimi segmenti, ki bodo omogočili takšno rast, analitiki vidiijo predvsem sektor izobraževanja.

Lenovo IdeaPad S10 na tržišče prihaja s stilom. 10,2-palčni zaslon, ki je opremljen z energijsko varčno osvetlitvijo iz LED-diod, omogoča udobno delo in dolgo avtonomijo delovanja na baterije. Kompaktno ohišje, ki je na voljo v beli, črni ter svetleči rdeči barvni kombinaciji, ima vgrajeno odlično tipkovnico, ki po svoji velikosti obsega 85 odstotkov tipkovnic klasičnih prenosnikov, zato je delo z njo zelo udobno. Za povezljivost z zunanjim svetom je poskrbljeno tako z žično kot tudi brezžično povezavo, IdeaPad S10 pa za razliko od večine konkurenčnih modelov premore tudi režo za kartice Express Card za dodatne razširitve funkcionalnosti. Inženirji so v majhen prenosnik uspeli vgraditi še spletno kamero, dva USB-vmesnika ter 4-v-1 bralnik pomnilniških kartic, ki skupaj poskrbijo za enostaven prenos podatkov, fotografij ter video posnetkov.

Lenovo IdeaPad S10 poganja zmogljiv in izjemno varčen procesor Intel Atom. Prenosnik bo ob začetku prodaje na voljo v dveh različicah. Cenejša bo vsebovala 512 MB delovnega pomnilnika in 80-gigabajtni disk, dražja pa gigabajt pomnilnika in disk kapacitete 160 GB. Na novincu bodo v vsakem primeru nameščena Okna XP.

Inženirji so veliko delovnih ur posvetili zagotavljanju kar najboljše uporabniške izkušnje. Pri tem so temeljito preučili želje in pripombe uporabnikov, ki so jih ti imeli nad izdelki konkurenčnih blagovnih znamk. Med največjimi inovacijami najdemo poseben sistem oddajanja toplote v okolico, saj je novi IdeaPad S10 zasnovan tako, da izpostavljeni stiki prenosnika (dno prenosnika, tipkovnica ter počivališče za zapestje) z uporabnikom niso vir toplote. Uporabna novost je tudi programska oprema Lenovo OneKey™ Rescue System, ki zgolj s pritiskom na gumb obnovi sistem po večji napaki ali napadu virusa.

Cene in dobavljivost
Prenosniki IdeaPad S10 bodo v ameriških trgovinah na voljo oktobra, njihove cene pa se bodo začele pri 399 dolarjih. Pri nas pričakujemo modela S10e in S9e (različica z 8.9-palčnim zaslonom) v novembru.


Prijavi napako v članku