Računalništvo, telefonija
08.08.2019 09:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lekarna Ljubljana tarča izsiljevalskega virusa

Začelo se je že v torek, nadaljevalo včeraj. Lekarne so bile do včeraj popolnoma zaprte, ko so sprejemale le fizične recepte. Kaj se je pravzaprav zgodilo?
Lekarne so bile v primežu izsiljevalskega virusa.
Lekarne so bile v primežu izsiljevalskega virusa.

Uradno so v podjetju potrdili, da so bili tarča izsiljevalskega virusa. Slednji je razširil po celotnem informacijskem sistemu in onemogočil normalno poslovanje.

“Ponovna vzpostavitev informacijskega sistema je v zaključni fazi. Pričakujemo, da bodo enote danes postopoma pričele z izdajo zdravil in ostalih izdelkov v polnem obsegu,” so zapisali v izjavi za javnost. Medtem danes lekarne že nemoteno obratujejo.

Kako deluje takšen napad?

Izsiljevalski virus se najpogosteje razpošilja kar preko e-pošte, kjer se pripne v samo priponko ali pa navede kot nedolžna povezava. Ob kliku se na računalnik prenese zlonamerni program, ki v ozadju zašifrira vse datoteke, ki jih najde, zanje pa nato zahteva odškodnino, največkrat v kriptovalutah (Bitcoin …). Odkupnina se v večini primerov giblje okrog 100.000 evrov.

Znano je tudi, da takšni programi ne napadejo zgolj enega računalnika, temveč tudi vse povezane računalnike v sistem s pomočjo oddaljenega nadzora. Virus tako preži na uporabnike in je zelo unčikovit pri sistemih, ki niso zaščiteni z protivirusnimi programi.

Ker pa je vse več vprašanj tudi, ali je virus napadel zasebne podatke, so zapisali tudi, da je virus napadel zgolj lokalni informacijski sistem in ne sistem eZdravja (z napadom na sistem eZdravje bi najverjetneje bile prizadete vse lekarne po Sloveniji).

Virus iz sistema v sredo še ni bil odstranjen, zato je bilo možno zdravila prevzeti le z fizičnim receptom in ne z digitalnim (naloženim na kartico zdravstvenega zavarovanja). Po zdravila pa so se bolniki lahko v Ljubljani odpravili v lekarne s koncesijo (zasebne lekarne), katerih je 14. Teh virus namreč ni prizadel, saj delujejo izven informacijskega sistema Lekarn Ljubljana.

Trenutne informacije lahko spremljate tudi na njihovi spletni strani -> https://www.lekarnaljubljana.si/


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več