Tablični računalniki
09.04.2012 16:07
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najstnik na smrtni postelji, ker je dal ledvico v zameno za iPhone in iPad

Apple je na kitajskem tako priljubljen, da so ljudje zanj pripravljeni narediti praktično vse!
Apple je na kitajskem tako priljubljen, da so ljudje zanj pripravljeni narediti praktično vse!

Apple ima med uporabniki elektronskih naprav svojevrsten statusni simbol. To še posebej velja na Kitajskem, kjer je potrebno za naprave podjetja iz Cupertina odšteti zajeten kup denarja. Ker tega med delovnim razredom močno primanjkuje, so nekateri za nakup visokotehnoloških Applovih izdelkov pripravljeni žrtvovati lastno zdravje. Neki kitajski najstnik je pred časom šel celo tako daleč, da je v zameno za tablico iPad in mobilnik iPhone prodal svojo ledvico.

Sedemnajstletnik se je za prodajo svoje ledvice v zameno za Applovi mobilni napravi dogovoril kar preko spletne klepetalnice. Ker je bil poseg opravljen v nehigienskem okolju, je mladeniču le nekaj tednov za tem odpovedala še druga ledvica in njegovo zdravstveno stanje je sedaj iz dneva v dan slabše. Zaradi tega je mama najstnika zadevo prijavila policiji. Kitajski možje postave so delo opravili z odliko, saj so uspeli aretirati tako kirurga kot štiri vpletene osebe. Vse so osumili nezakonite prodaje organov in povzročitev namernih poškodb.

Preiskava primera je pokazala, da je kupec za ledvico odštel preračunanih 25-tisoč evrov. Mladenič je prejel le borih 2.600 evrov, medtem ko je preostanek denarja romal h kirurgu in njegovim pajdašem. Žal to na kitajskem ni osamljen primer. V deželi zmaja nezakonit trg z organi cveti, saj presaditev organa potrebuje okoli 1,5 milijona Kitajcev, na leto pa opravijo le okoli 10.000 transplantacij. Večino teh organov pa pridobijo na račun usmrtitev zapornikov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku