Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
09.03.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Le 1 % sredstev za zagonska podjetja iz srednje in vzhodne Evrope je namenjen podjetjem, ki so jih ustanovile ženske

Kaj bi bilo treba storiti, da bi se to spremenilo?

Razlike med spoloma v industriji zagonskih podjetij so še vedno prisotne. Osupljivih 94 odstotkov naložb v zagonska podjetja iz srednje in vzhodne Evrope je namenjenih podjetjem, ki jih vodijo izključno moški. Partnerji projekta Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE), ki obravnava vrzel v naložbah tveganega kapitala v regiji, trdijo, da so za odpravo strukturnih neenakosti potrebna usmerjena prizadevanja za ženske.

Leta 2021 je bilo v regiji srednje in vzhodne Evrope le 3,2 odstotka evropskih naložb tveganega kapitala. Večletne dejavnosti so strokovnjake prepričale, da se je treba osredotočiti ne le na geografsko razpršenost naložb, temveč tudi na podporo podjetjem z vidika raznolikosti spolov v njihovih vodstvenih ekipah. Kot je razvidno iz poročila “Financiranje v regiji srednje in vzhodne Evrope skozi prizmo raznolikosti spolov in pozitivnega vpliva”, ki so ga pripravile družbe European Women in VC, Experior VC in Unconventional Ventures, so razlike velike. Leta 2020 je bil za vsak evro, vložen v zagonska podjetja iz srednje in vzhodne Evrope, le en cent namenjen podjetjem, ki so jih vodile izključno ženske, in pet centov podjetjem z mešanim spolnim vodstvom. Druge študije potrjujejo ta trend – v zadnjih letih zagonska podjetja, ki jih vodijo ženske, v regiji CEE niso prejela več kot 2 odstotka sredstev.

Zakaj je manj sredstev namenjenih podjetjem, ki jih vodijo ženske?

Eden od razlogov za takšno stanje je, da je manj zagonskih podjetij, ki jih vodijo izključno ženske, v primerjavi z zagonskimi podjetji, ki jih vodijo moški ali mešani spol. V evropskem merilu so leta 2022 le eno od desetih ustanovljenih podjetij vodile izključno ženske, kot je pokazala analiza družbe Boston Consulting Group.  Vendar to ni zadostna razlaga. Razlike v številu podjetnic niso tako velike kot v tokovih sredstev, če upoštevamo spol vodij.

“V EIT Health InnoStars s ponosom delimo številne navdihujoče zgodbe iz regije srednje in vzhodne Evrope, kjer podjetnice ne le dokazujejo izjemno znanstveno in poslovno vodstvo, temveč tudi spodbujajo transformativne rešitve v zdravstvu. Te posameznice izstopajo po svojih prelomnih prispevkih, vendar hodijo po zahtevni poti – ne zaradi pomanjkanja znanja ali inovacij, temveč zaradi sistemskih ovir, ki so zakoreninjene v industriji. S pobudami, kot je Healthy Investment Central Eastern Europe, dosegamo napredek pri odstranjevanju teh ovir – pojasnjuje Monika Toth, direktorica RIS pri EIT Health InnoStars.”

Omenjeno poročilo o financiranju v regiji srednje in vzhodne Evrope tudi kaže, da 85 odstotkov odločevalskih položajev v institucijah, ki vlagajo v zagonska podjetja, zasedajo moški. Ti posamezniki običajno vzdržujejo močnejše poslovne odnose s podjetniki moškega spola kot s podjetnicami in so pri sprejemanju ključnih odločitev bolj nagnjeni k usmerjanju sredstev v podjetja, ki jih vodijo moški.

Podpora ženskemu podjetništvu se izplača

Ukrepi v okviru projekta HICEE, ki ga vodi EIT Health, vodilna evropska mreža inovatorjev na področju zdravstva in del Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije, obravnavajo strukturne vzroke za vrzel v naložbah tveganega kapitala v srednji in vzhodni Evropi, pri čemer je vprašanje spola ena od glavnih prednostnih nalog.

Cilj projekta je ustvariti trajnostne ekosisteme za zgodnje naložbe, privabiti lokalne in mednarodne vlagatelje ter aktivno deliti uspešne rezultate in tako spodbujati stalno sodelovanje vlagateljev. Prve dejavnosti se izvajajo v državah, kjer imajo partnerji sedež, in sicer na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem in v Sloveniji. Vendar pa se bodo njegove možnosti doseganja in usposabljanja razširile tudi na druge skromne in zmerne evropske regije.

Člani konzorcija pri svojih dejavnostih in v okviru projekta HICEE mobilizirajo ukrepe proti neenakosti spolov. Projekt bo na primer zagotovil raznolik izbor strokovnjakov, odgovornih za ocenjevanje novoustanovljenih podjetij, ki bodo prejeli podporo pri izkoriščanju pravih virov kapitala, ki razvodenijo in nerazvodenijo. Ta raznolikost bo vključevala specializacijo, regionalno ozadje in spol. Poleg tega bo konzorcij spodbujal sodelovanje podjetnic v projektu, saj se zaveda vrednosti in spoznanj, ki jih pobude, ki jih vodijo ženske, prinašajo v industrijo. Partnerji konzorcija že uporabljajo podobne postopke. EIT Health ima na primer uspešno skupnost diplomantov svojih drugih programov. Med 327 zagonskimi podjetji, povezanimi v mrežo EIT, jih ima 129 žensko direktorico. Konzorcij načrtuje tudi tesnejše sodelovanje s pobudami, kot je Women2Invest, ki se osredotoča na zmanjševanje neenakosti med spoloma v podjetjih. Drugi partner, Ljubljanski univerzitetni inkubator, je partner nacionalnih pobud, ki so namenjene ženskam in jih podpirajo pri spreminjanju njihovih idej v donosna podjetja. Leta 2023 je imel slovenski inkubator v svojem portfelju 30 % zagonskih podjetij, ki jih vodijo ženske.

„Veliko je žensk z odličnimi idejami, vendar pogosto oklevajo pri ustanavljanju podjetij, kot to počnejo moški. Zato je naša odgovornost, da jih spodbujamo in podpiramo ter jim pomagamo, da se počutijo opolnomočene za ta korak,” je prepričan Jakob Gajšek, generalni direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

Ti ukrepi so smiselni z vidika socialne pravičnosti in prispevajo k boljšemu razvoju srednjeevropskih inovacij in podjetništva. Poročilo “Funding In The CEE Region” kaže tudi, da zagonska podjetja, ki so jih ustanovile ženske, ustvarijo skoraj dvakrat (96 odstotkov več) prihodkov na evro prejetih sredstev v primerjavi s tistimi, ki so jih ustanovili moški .

„Osredotočenost organizacije HICEE na zagotavljanje večje uravnoteženosti med spoloma v inovacijah na področju zdravja ni povezana le s pravičnostjo, temveč tudi z izkoriščanjem širšega nabora idej, perspektiv in rešitev, ki jih prinašajo ženske. Dokazano je, da so raznolike ekipe bolj inovativne in učinkovite, kar vodi k boljšim poslovnim rezultatom. Zato obravnava raznolikosti spolov ni le vprašanje pravičnosti, temveč tudi strateška nujnost za spodbujanje živahnega in inovativnega zdravstvenega ekosistema,” povzema Magda Krakowiak, direktorica poslovnega ustvarjanja v podjetju EIT Health.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AGENCIJA ODMEV
Za več informacij so vam na voljo pri AGENCIJA ODMEV
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AGENCIJA ODMEV? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več