Telefoni
05.07.2016 07:29
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LCD se poslavlja, prihaja OLED

Novi Samsung Galaxy z upognjenim zaslonom?
Novi Samsung Galaxy z upognjenim zaslonom?

Najboljši pokazatelj, da se določena tehnologija poslavlja iz trga je takrat, ko se eno izmed večjih podjetij v panogi začne prestrukturirati. To velja za hčerinsko podjetje Samsunga, Samsung Display. Slednje se v tem trenutku ne more pohvaliti z dobrimi poslovnimi rezultati saj je v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležilo izgubo, ki presega 200 milijonov EUR. Razlog za takšno stanje je zmanjšano povpraševanje po tehnologiji LCD, ki so jo pametni telefoni uporabljali v preteklosti vendar pa se sedaj stanje spreminja. V ospredje prihaja alternativna OLED tehnologija.

Pri Samsungu so ravno zaradi omenjenga stanja izvedli številne ukrepe in med njimi je ločitev poslovanja divizij, ki se ukvarjajo z LCD tehnologijo in tiste z OLED tehnologijo. Samsung je tako pripravil strategijo izhoda iz trga proizvodnje LCD zaslonov in večino zaposlenih usmeril v segment proizvodnje in razvoja zaslonov OLED. Na tem področju pa podjetje beleži tudi velike uspehe. Po neuradnih informacijah naj bi uspeli pridobiti naročilo za pametne telefone iPhone, ki bodo predstavljeni v letu 2017. Apple se tako tudi poslavlja od uporabe LCD zaslonov in uvaja OLED. V preteklosti so temu nasprotovali saj je po njihovem mnenju OLED tehnologija bila še premalo razvita zlasti na področju pravilnega prikaza barv.

Edino področje kjer pri Samsungu še vidijo prihodnost uporabe LCD tehnologije so kot kaže televizorji. Pri Samsungu naj bi obstoječe kapacitete uporabili ravno za ta tržni segment vendar pa je to v tem trenutku še neuradno in nepotrjeno. Čas bo pa hitro pokazal kaj se bo z LCD zasloni izdelovalo v prihodnosti.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku