Računalništvo, telefonija
23.05.2006 16:22

Deli z drugimi:

Share

Lažje do nepovratnih sredstev Evropske unije

Microsoft je na NT konferenci 2006 predstavil pobudo EUGA Slovenija, ki bo slovenskim malim in srednje velikim podjetjem posredovala informacije o priložnostih za financiranje z nepovratnimi sredstvi Evropske unije ter državnih in lokalnih proračunov. Pobuda EUGA, ki jo Microsoft, HP in Intel izvajajo že v 19 evropskih državah, bo prav tako nudila pomoč pri iskanju razpisov in pri prijavi konkretnih projektov na razpise za nepovratne sredstva.

“Pobuda EUGA, ki smo jo ustanovili Microsoft EMEA, HP in Intel, daje malim in srednje velikim podjetjem priložnost, da spoznajo in izkoristijo možnosti sofinanciranja svojih projektov z nepovratnimi sredstvi. Daje jim priložnost, da jim pri premagovanju administrativnih ovir, ki so za mnoga tovrstna podjetja pretežko breme, pomagajo za to usposobljeni strokovnjaki, sami pa se lahko posvetijo izkoriščanju svojih potencialov,” je pobudo opisal Jaka Stele, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta.

Slovenija je postala 19. evropska država, v kateri se izvaja pobuda EUGA, ki je bila prvič predstavljena leta 2004. Pobuda je bila razvita, da z lažjim dostopom do evropskega financiranja spodbudi inovacije in uvajanje informacijskih tehnologij v malih in srednje velikih podjetjih ter lokalnih in regionalnih vladnih ustanovah. Ob izboljšanju poznavanja in razumevanja evropskega financiranja EUGA malim in srednje velikim podjetjem prav tako nudi pomoč pri procesu prijave projekta.

V Evropi posluje okrog 20 milijonov malih in srednje velikih podjetij, ki zaposlujejo skoraj 120 milijonov ljudi in ustvarijo 57 odstotkov bruto državnega proizvoda. Ta podjetja so gonilna sila evropskega gospodarstva ter so med ključnimi dejavniki pri spodbujanju inovacij in ustvarjanju boljših delovnih mest.

Evropska unija si je v prenovljeni Lizbonski strategiji zastavila cilj, da do leta 2010 postane najbolj dinamično in konkurenčno, na znanju temelječe gospodarstvo. V podporo temu cilju sodijo tudi sredstva za spodbujanje tehnoloških vlaganj v malih in srednje velikih podjetij. V te namene je EU v obdobju 2000-2006 namenila okrog 117 milijard evrov. Toda le polovica evropskih malih in srednje velikih podjetij pozna možnosti pridobivanja evropskih nepovratnih sredstev, le majhen odstotek pa jih je na razpisih tudi dejansko sodelovalo.

Če podjetje načrtuje projekt s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, mu lahko EUGA Slovenija pomaga pridobiti nepovratna sredstva za njegovo izvedbo. Spodbujajo se predvsem naložbe, raziskave ter izobraževanje in usposabljanje na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij .

EUGA Slovenija sodeluje s podjetjem RR & CO, ki ima večletne izkušnje s svetovanjem pri pridobivanju nepovratnih sredstev.

Več informacij o pobudi EUGA Slovenija je na voljo na naslovu www.microsoft.com/slovenija/euga.


Prijavi napako v članku