Računalništvo, telefonija
14.09.2010 15:57

Deli z drugimi:

Share

Kupljenega programa ni mogoče prodati?

Zakaj bi plačevali za programske izdelke, s katerimi ne moremo prosto razpolagati?
Zakaj bi plačevali za programske izdelke, s katerimi ne moremo prosto razpolagati?

Preden kupimo ali namestimo določeno programsko opremo bi bilo smotrno, da predhodno preberemo drobni tisk, v katerem programske hiše določajo pogoje uporabe njihovih izdelkov. Številne programske hiše namreč v pogojih uporabe določajo, da celo po prodaji ostanejo izključni lastniki njihove programske opreme. S tem dejansko prepovedujejo njeno nadaljnjo prodajo in celo posojo.

Da je temu dejansko tako v praksi, je na lastni koži občutil ameriški državljan Thimoty Vernor. Čeprav je ta legitimno kupil »rabljeno« programsko premo AutoCAD in jo poskušal ponovno prodati na spletni prodajalni eBay, ga je ameriško sodišče obtožilo piratstva. Sodni senat se je pri odločitvi oprl na licenčne pogoje podjejta Autodesk, kjer je navedeno, da ta po prodaji še vedno ostaja izključen lastnik programske opreme.

Tu pravzaprav gre za sodni precedens, saj je doktrina v ZDA vse od leta 1908 zapovedovala, da nosilci avtorskih pravic kupcem ne morejo preprečiti nadaljnje prodaje ali posoje njihovega avtorskega dela. Zaradi tega se je Thimoty Vernor na odločbo sodišča kakopak že pritožil. Če pritožbi ne bo ugodeno, bo primer po vsej verjetnosti romal na ameriško vrhovno sodišče.

Mi pri tem lahko le upamo, da bo možakar dosegel razveljavitev sodbe. Če temu ne bo tako, bi ta odločitev lahko imela velike posledice celo na svetovnem trgu rabljene programske opreme. Kaj hitro se namreč lahko zgoditi, da bodo tej razlagi avtorskih pravic sledila še evropska sodišča – vključno s slovenskimi.


Prijavi napako v članku