Računalništvo, telefonija
02.03.2021 12:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kriptorudarji porabijo več elektrike kot cela Nizozemska

V zadnjem mesecu ni samo Bitcoin doživel neverjetnega vzpona, temveč so prav tako v velikem porastu porabe elektrike zaradi kriptorudarjenja, procesa, kjer uporabnik nameni računalniško moč za iskanje nove matematične rešitve.
Kriptorudarji porabijo več elektrike kot cele države
Kriptorudarji porabijo več elektrike kot cele države

Na hitro o zgodovini in delovanju Bitcoina. Bitcoin v samem začetku ni bil vreden niti centa, medtem ko danes njegova vrednost znaša okoli 40.000 evrov. Bitcoini in ostale kriptovalute se pridobivajo s pomočjo t. i. “rudarjenja”. Pri tem uporabniki namenijo računsko moč (včasih so bili to zgolj procesorji, nato grafične kartice, zdaj pa so potrebni t. i. ASIC rudarji), da bi ugotovili naključno zaporedje in bili za to nagrajeni v višini 12,5 BTC.

Večina teh rudarjev ne uporablja več procesorjev, niti ne rudari za Bitcoini, temveč za t. i. “alt-kovanci”, kot je npr. Ethereum. Za rudarjenje tega je dovolj že kar sama grafična kartica. Pri tem gre upoštevati, da močnejša kot je, večji bo zaslužek. Ker pa je rudarjenje precej bolj zahtevno od ene same grafične kartice, se rudarji povezujejo v t. i. “bazene” (pools), kjer skupaj delijo to računalniško moč in si nato nagrado razdelijo.

No, vse to pa porabi vse prej kot malo elektrike. Trenutno rudarjenje porabi več elektrike kot cela Nizozemska. Kriptorudarjenje porabi namreč okrog 111.7 TWh, medtem ko Nizozemska porabi 111 TWh. Po poročanju Cambridga ima Kitajska največ kriptorudarjev, saj je tam elektrika najcenejša, ni pa “najčistejša”, saj jo je večino pridobljene iz fosilnih goriv – premog.

Če pa tudi vi rudarite za kriptovalutami, ne pozabite, rudarjenje je obdavčjivo -> https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/rudarjenje-kriptovalut-je-obdavcljivo.html


Prijavi napako v članku