Računalništvo, telefonija
01.11.2015 15:04
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S CryptoLockerjem zaslužili 325 milijonov dolarjev

CryptoLocker je izjemno dobičkonosna škodljiva programska koda.
CryptoLocker je izjemno dobičkonosna škodljiva programska koda.

Na začetku letošnjega leta se je po Evropi in Južni Ameriki pričela širiti elektronska pošta, ki vključuje nevarno priponko. Ta se izdaja za povsem »nedolžno« sporočilo, v resnici pa gre za škodljivo kodo, ki na računalnikih šifrira datoteke in nato od uporabnikov zahteva odkupnino v virtualni valuti bitcoin. Plačilo je za mnoge skorajda neizogibno, saj škodljiva programska koda CryptoLocker zašifrira vse pomembne datoteke na način, da te postanejo neuporabne in jih je brez pomoči nepridipravov praktično nemogoče dešifrirati.

Ker je spletnim kriminalcem s škodljivo programsko kodo CryptoLocker doslej uspelo okužiti že 15-tisoč računalnikov širom sveta, ne preseneča, da so si nabrali že zajeten kup denarja. Združenje ponudnikov storitev za računalniško varnost Cyber ​​Threat Alliance (CTA) namreč ocenjuje, da so nepridipravi na ta način doslej zaslužili kar 325 milijonov ameriških dolarjev oziroma preračunanih 295 milijonov evrov. Celoten zaslužek je pobrala le ena kriminalna skupina, trenutno pa je v divjini že tretja inačica škodljivega programja za zašifriranje datotek nič hudega slutečim uporabnikom CryptoLocker 3.0.

Na srečo se lahko pastem nevarne škodljive programske kode CryptoLocker izognemo na sila preprost način. Med varnostnimi sporočili gre upoštevati, da ne odpiramo sumljive elektronske pošte in priponk od neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader ter vso ostalo ranljivo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj kakovostnega in zanesljivega protivirusnega programa.


Prijavi napako v članku