Računalništvo, telefonija
04.01.2010 07:53
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kri cenejša od črnila

Cene kartuš za sicer kvalitetne HP-jeve tiskalnike so pogosto pretirane.
Cene kartuš za sicer kvalitetne HP-jeve tiskalnike so pogosto pretirane.

Že od nekdaj velja, da je cena kartuš za Hewlet-Packardove tiskalnike, nekoliko nad povprečjem drugih proizvajalcev in kot taka tudi že kar pretirano visoka. Pred kratkim pa se je na internetu pojavil graf, ki ceno HP-jevih črnil malo za šalo in malo za res primerja z nekaterimi drugimi tekočinami in katerega izsledki so precej zanimivi.

Primerjava je izvedena v ameriških dolarjih, toda to za nas niti ni tako pomembno, saj je poudarek na samem razmerju med cenami za mililiter tekočine in ne toliko na sami ceni. Tako lahko vidimo, da bi mililiter človeške krvi stal okoli 39 centov, HP-jevo črnilo pa je s 70 centi za mililiter skoraj še enkrat dražje. Torej bi bilo teoretično ceneje tiskati s krvjo. Nižjo ceno ima celo penicilin, ki ga je moč dobiti že za manj kot 10 centov za mililiter. Surova nafta pa ima ceno približno 1 cent in Red Bull 2 centa za mililiter.

Da bi proizvajalci dosegli čim nižje cene svojih tiskalnikov in hkrati ustvarili dobiček so prisiljeni k dvigu cen za svoja črnila. To pa pogosto pripelje do absurdnih situacij, ko je skoraj ceneje zamenjati cel tiskalnik kot kupiti nove kartuše zanj. Delna rešitev so sicer “refill” kartuše z neoriginalnim črnilom, vendar ta žal ne dosega kvalitete tiska originalnega. Je pa vseeno dobra rešitev za tiste z nekoliko plitkejšimi žepi, denimo študente. Za tiste, ki pa pričakujete brezkompromisno kvaliteto izpisa pa še vedno velja, da so za vas edina prava izbira originalne proizvajalčeve barve, ne glede na svojo ceno.


Prijavi napako v članku