Računalništvo, telefonija
27.09.2012 13:09
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kremenčevo steklo za trajno hranjene podatkov

Na kremenčevem steklu naj bi podatki brez težav preživeli človeštvo!
Na kremenčevem steklu naj bi podatki brez težav preživeli človeštvo!

Vse več zapisov, kot so na primer glasba, video, dokumenti, fotografije in podobno, nastaja samo še v digitalni obliki. Zaradi tega je zelo pomembno, da imamo na voljo pomnilniške medije, namenjene njihovemu dolgoročnemu shranjevanju. Čeprav so današnji hranilniki podatkov zelo zanesljivi, lahko na njih podatke v najboljšem primeru hranimo do nekaj desetletij. Nato je potrebno vse podatke »prepisati« na nov medij, kar seveda zahteva čas in denar. V najslabšem primeru lahko podatke tudi izgubimo za vedno (npr. razmagneten trdi disk ali poškodovan optični medij).

Podjetje Hitachi se je temu odločilo narediti konec in pripravilo namensko kremenčevo steklo z visoko vsebnostjo svinčevega oksida, ki naj bi podatke ohranilo za vedno. Podatki se nanj zapisujejo binarno (vrednosti 0 in 1), in sicer z uporabo posebnega svedra. Te podatke se nato »prebere« z uporabo običajnega optičnega mikroskopa. Hitachi je za predstavitvene namene izdelal pomnilniški medij velikosti 2 kvadratnih centimetrov in debeline 2 milimetrov. Medij je bil izdelan iz istega kremenčevega stekla, iz katerega se običajno izdeluje laboratorijske pripomočke.

Kremenčevo steklo se lahko pohvali z gostoto do 40 MB na kvadratni palec. Ta je povsem primerljiva z običajnimi CD zgoščenkami. Raziskovalci so prepričani, da bi lahko na kremenčevo steklo podatke zapisovali celo v več slojih. Nov podatkovni medij je poleg tega nadvse odporen na zunanje vplive, saj lahko namreč brez poškodb prenese temperaturne »šoke« do 1000 stopinj Celzija, je vodoodporen, številne škodljive kemične snovi pa mu ne morejo do živega. Podjetje Hitachi je prepričano, da bi lahko nov podatkovni medij komercialno zaživel še pred letom 2016.


Prijavi napako v članku