Računalništvo, telefonija
17.02.2016 07:35
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kos stekla, ki 360 terabajtov podatkov hrani za 13,8 milijarde let

Rešitev za dolgoročno shranjevanje podatkov je v steklu.
Rešitev za dolgoročno shranjevanje podatkov je v steklu.

Vse več zapisov, kot so glasba, video, dokumenti, fotografije in podobno, nastaja samo še v digitalni obliki. Zaradi tega je zelo pomembno, da imamo na voljo pomnilniške medije, namenjene njihovemu dolgoročnemu shranjevanju. Čeprav so današnji hranilniki podatkov zelo zanesljivi, lahko na njih podatke v najboljšem primeru hranimo do nekaj desetletij. Nato je treba vse podatke »prepisati« na nov medij, kar seveda zahteva čas in denar. V najslabšem primeru lahko podatke tudi izgubimo za vedno (na primer razmagneten trdi disk ali poškodovan optični medij).

Raziskovalci z britanske univerze University of Southampton so, kot kaže, našli rešitev za dolgoročno shranjevanje podatkov, in sicer v petdimenzionalnem zapisu digitalnih podatkov, ki lahko shrani kar 360 terabajtov podatkov za obdobje kar 13,8 milijarde let. Za izdelavo inovativnega pomnilniškega medija so raziskovalci uporabili tako imenovani »femtosecond« laserski žarek, ki v kosu stekla naredi miniaturne pomnilniške celice. Uporaba tovrstnega laserja omogoča zapis podatkov v treh slojih, ki so med seboj ločeni samo pet mikrometrov.

Novi podatkovni medij raziskovalcev z britanske univerze University of Southampton bi bil seveda primeren predvsem za dolgoročno shranjevanje večje količine podatkov, kar bi seveda prišlo več kot prav knjižnicam, muzejem, filmski industriji in podobno. Inovativni pomnilniški medij bo javnosti prvič predstavljen na letošnjem sejmu International Society for Optical Engineering Conference, ki bo potekal v San Francisu, že v bližnji prihodnosti pa bi novost lahko postala uporabna tudi za komercialno uporabo.


Prijavi napako v članku