Računalništvo, telefonija
31.05.2014 13:52
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Korak bliže kolonizaciji Marsa

SpaceX predstavlja nov mejnik.
Korak bliže kolonizaciji Marsa
Korak bliže kolonizaciji Marsa

Na presenečenje marsikoga se v tem trenutku, ko predstavljamo nove dosežke vesoljske tehnologije, zelo malokrat omeni vesoljska agencija NASA. V ospredje prihajajo zasebna podjetja z izjemno ambicioznimi cilji in razvojem povsem novih načinov, kako bomo v dobrih 15 letih lahko s celo družino potovali na izlet na Mars za manj kot 400.000 evrov.

Podjetje SpaceX je v ta namen predstavilo svoj najnovejši produkt DragonV2. Vesoljsko plovilo lahko v vesolje in nazaj popelje do sedem ljudi. Najbolj zanimiv del pa se skriva v tehnologiji. DragonV2 bo namreč lahko nazaj na zemlji pristal na točno določeni točki. To pomeni, da astronavte ne bo več treba iskati sredi oceana, saj bodo lahko pristali tam, kjer so tudi vzleteli. Pristanek bodo tako kontrolirali štirje raketni motorji, ki jih bo v primeru izpada nadomestil sistem s padali, ki se je že uporabljal v preteklosti. Ključna prednost pogonskega sistema je tudi njegova zmožnost večkratne uporabe. Slednje bistveno vpliva na cenejše vesoljske polete.

SpaceX je v tem trenutku že največji proizvajalec raketnih motorjev v ZDA. Vse do konca leta 2017 imajo za slabe tri milijarde evrov naročil za polete v vesolje. Pri večini teh poletov gre za prevoz satelitov ali ostalih dobrin s končnim ciljem na Mednarodni vesoljski postaji.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več