Igre
10.01.2012 09:54

Deli z drugimi:

Share

Kontaktna leča z merilnikom krvnega sladkorja

Kontaktne leče z merilnikom krvnega sladkorja bodo izboljšale kakovost življenja sladkornim bolnikom!
Kontaktne leče z merilnikom krvnega sladkorja bodo izboljšale kakovost življenja sladkornim bolnikom!

Podjetje Microsoft ni le najbolj uspešen proizvajalec programske opreme na svetu, ampak je tudi izjemno uspešen inovator. Računalniški gigant se je tokrat izkazal celo na področju medicine. Njegovi raziskovalci iz oddelka Microsoft Research so namreč pripravili inovativne kontaktne leče, ki so pisane na kožo sladkornim bolnikom. Te so namreč opremljene z merilnikom krvnega sladkorja.

Kontaktne leče krvni sladkor merijo preko miniaturnega tipala. Ta je opremljen s senzorjem za glukozo, ki v realnem času raven krvnega sladkorja meri preko solzne tekočine. Za brezžičen prenos podatkov skrbi miniaturen oddajnik, ki je prav tako neposredno vgrajen v kontaktno lečo. Raziskovalci oddelka Microsoft Research so prepričani, da bo njihov izum pripomogel k večji kakovost življenja sladkornih bolnikov tipa 1 in 2. Tem namreč za preverjanje nivoja krvnega sladkorja ne bo več potrebno vsakdanje “pikanje” v konico prsta oziroma namestitev dragega podkožnega senzorja.

Raziskovalci oddelka Microsoft Research ocenjujejo, da bo mogoče njihovo kontaktno lečo za merjenje ravni krvnega sladkorja povezati celo s pametnimi mobilni telefoni in tabličnimi računalniki. Na ta način bodo lahko sladkorni bolniki na mobilnih napravah v realnem času spremljali nivo sladkorja v njihovi krvi. To bo seveda potekalo v navezi z namensko aplikacijo. Raziskovalci oddelka Microsoft Research ocenjujejo, da bi lahko kontaktna leča za merjenje ravni krvnega sladkorja ugledala luč sveta že proti koncu letošnjega leta. Upajmo, da bo kmalu zašla tudi na prodajne police trgovin.


Prijavi napako v članku