Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
22.09.2023 13:05

Deli z drugimi:

Share

Konferenca ZaDIHajmo digitalno je sprožila razpravo o pomembnosti digitalizacije

Mednarodni govorci, strokovnjaki in digitalni nadobudneži so se 13. in 14. septembra mudili v Orehovem gaju v Ljubljani, kjer je potekala dvodnevna konferenca ZaDIHajmo digitalno.

Digitalizacija, proces pretvarjanja informacij in poslovnih procesov v digitalno obliko, je v sodobnem poslovnem svetu postala ena ključnih gonilnih sil napredka. Za mala in srednje velika podjetja (MSP) je digitalizacija še posebej pomembna, saj omogoča konkurenčnost na globalnem trgu, optimizacijo poslovnih procesov in boljše odzivanje na potrebe trga.

MSP se pogosto srečujejo z izzivi v smislu omejenih virov in potreb po hitri adaptaciji na spreminjajoče se tržne razmere. Digitalne rešitve jim omogočajo, da postanejo bolj agilni, povečajo svojo produktivnost in optimizirajo stroške.

To so globlje izpostavili na prvem dnevu konference ZaDIHajmo digitalno. Izpostavili so pomembnost digitalizacije, zlasti za mala in srednje velika podjetja, in upodobili sliko prihodnosti gospodarstva, v kateri bo ključno vlogo igrala digitalizacija.

Z LEGO kockami razvijali sistem za najem električnega skiroja

Udeležence je ob začetku konference nagovorila direktorica DIH Slovenije Katja Mohar Bastar in tudi uradno odprla dogodek. Pod taktirko Jake Omana, fasilitatorja inovativne učne metode LEGO® SERIOUS PLAY®, in arhitekta digitalnih rešitev Andreja Guština so obiskovalci skupaj strnili glave in začeli razvijati lasten sistem za najem električnih skirojev.

LEGO® SERIOUS PLAY® je izkustvena metoda za podjetja in delovne skupine, ki želijo poiskati konkretne poslovne rešitve in izboljšave. Namesto klasičnih oblik sestankovanja in sej »brainstorminga« ta metoda sloni na prepričanju, da lahko z rokami in prsti oziroma fizičnim delom dosežemo mnogo višji nivo delovanja možganov. Udeležence dogodka sta skozi 3D modeliranje vodila izkušena mentorja, na koncu pa je vsak imel občutek, da je v izdelek vložil delček sebe. Hkrati je bila to tudi odlična priložnost za mreženje in izmenjavo kontaktov.

V drugi polovici dneva so prišle na vrsto aktualne digitalne tematike.

 • Jaka Repanšek, ustanovitelj svetovalne družbe RePublis in predsednik slovenskega Oglaševalskega razsodišča, je udeležence osveščal o digitalnem pravu in trenutnih najpomembnejših digitalnih aktih za podjetja (ZVOP-2, GDPR …).
 • Gregor Spagnolo, direktor podjetja SSRD in strokovnjak za informacijsko varnost, je spregovoril o kibernetski varnosti.
  • V preteklosti smo s pomočjo stičišča DIH Slovenije predstavili najbolj pogoste kibernetske grožnje, ki pretijo malim in srednjim podjetjem, vključno z neustrezno avtorizacijo dostopa, nenadzorovano porabo virov in še več.
 • Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije, je spregovoril o pomanjkanju kritičnega IT kadra.
 • Peter Dolenc, IIBA Slovenija in direktor PDiVision, pa je razložil, kaj sploh so digitalne kompetence.
  • Kako dvigniti digitalne kompetence zaposlenih, je vprašanje vsakega podjetja. DIH Slovenije je razvil orodje za samoocenitev digitalnega znanja, ki sloni na podatkih podjetij in njihovih potrebah po ključnih digitalnih kompentencah.
  • Na voljo je tudi evropski center www.digital-skills-job.europa.eu, ki razpolaga z najnovejšimi novicami, izobraževanji in priložnostmi za usvajanje novih znanj.
  • Digitalna.si je še eno vozlišče, kjer lahko spremljate najnovejše trende na področju digitalnih kompetenc, projektov in delovnih mest.
 • Darko Toplak iz skupine Digital-info.si je načel temo, kako svetovati podjetjem na področju digitalizacije.

Za okroglo mizo sedeli slovenski digitalni velikani

Za okroglo mizo, pri kateri so sodelovali Alenka Marovt z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Aleš Štempihar, digitalni strateg, inovator poslovnih modelov, Igor Zorko, direktor podjetja ZZI, Blaž Pavšič, direktor podjetja Roto inox, in Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije, so se soglasno strinjali, da je bil projekt DIE-DIHSLOVENIA-2019-23 izredno uspešen pri digitalizaciji slovenskih podjetij. Pod okriljem projekta se je vzpostavil tudi sistem vavčerjev, s katerimi se ciljne skupine spodbuja k zagotovitvi ustreznih znanj zaposlenih in vodstvenega kadra, MSP omogoča varnostne preglede in penetracijske teste ter na sploh dviguje zavedanje o pomembnosti kibernetske varnosti, izdelave spletnih strani, rezervacijskih platform in mobilnih aplikacij ter digitalnih strategij.

Strinjali so se tudi, da podjetja potrebujejo še dodatno pomoč podpornih okolij pri iskanju novih poslovnih modelov.

Dogodek ZaDIHajmo digitalno je zaključila Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije, s predstavitvijo aktualnih razpisov, ki so trenutno na voljo podjetjem in so predstavljeni na spletni strani www.dihslovenia.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija digitalno poslovanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več