Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
31.05.2023 10:00

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko finančne klinike zaženejo digitalizacijo Slovenije?

Slovenija se sooča z digitalnim primanjkljajem. Zakaj zaostajamo za najbolj razvitimi državami Evropske unije?

Najbolj prizadeti sektorji so agroživilstvo, zdravstvo, proizvodnja in turizem. Nizka stopnja digitalizacije slovenskega gospodarstva je rezultat več dejavnikov:

  • Počasno uvajanje digitalnih tehnologij v malih in srednjih podjetjih predstavlja izziv, saj mnoga podjetja še niso izkoristila potenciala, ki ga ponuja digitalna transformacija.
  • Pomanjkanje razpoložljivih finančnih sredstev omejuje vlaganja v digitalne infrastrukture in inovativne tehnološke rešitve.
  • Omejene digitalne spretnosti zaposlenih tako v podjetjih kot v javni upravi predstavljajo oviro pri učinkovitem izvajanju digitalnih projektov.
  • Slabo poznavanje digitalnih tehnologij in njihovega vpliva na poslovanje med vodstvenim kadrom omejuje sprejemanje strategij digitalne preobrazbe.

Poleg tega se pojavljajo pomisleki glede stroškov digitalne preobrazbe, strah pred neuspehom ter nezaupanje v sposobnost in pripravljenost posrednikov slovenskega inovacijskega sistema, da zagotovijo podporo pri digitalni transformaciji.

Slovenija pa ima sedaj priložnost izboljšati svoj položaj v digitalnem svetu s projektom DIGI-SI Finančne klinike. Vseslovenska digitalna pobuda je zasnovana z namenom, da nudi podporo podjetjem pri iskanju dodatnih naložb in priložnosti za financiranje na nacionalni, evropski in globalni ravni, kar bo pospešilo njihov digitalni in zeleni prehod.

Ključna prednost DIGI-SI je, da bo vzpostavil povezave z drugimi evropskimi digitalnimi inovacijskimi stičišči (EDIH) in obogatil slovenski inovacijski ekosistem s privabljanjem novih vlagateljev tveganega kapitala ter zasebnih vlagateljev.

DIGI-SI Finančne klinike so usmerjene v ključne sektorje, kot so agroživilstvo, zdravstvo, proizvodnja in turizem. Hkrati pa se osredotočajo tudi na področja zelenega dogovora, ki spodbujajo učinkovito rabo virov, prehod na čisto, krožno gospodarstvo in blaženje podnebnih sprememb, ter na kreativne industrije, ki ponujajo inovativne rešitve.

Poudarek je tudi na priložnostih, kjer bo digitalna preobrazba temeljila na uporabi tehnologij, kot so umetna inteligenca, visokozmogljivo računalništvo, kibernetska varnost, robotika, internet stvari, veliki podatki, blockchain in obogatena resničnost/virtualna resničnost.

financne klinike DIGI-SI Funding Clinics (1)

Kaj so DIGI-SI Finančne klinike?

DIGI-SI Finančne klinike predstavljajo perspektivno rešitev za hitrejšo digitalizacijo Slovenije in uvedbo naprednih tehnologij. S pomočjo finančne podpore bodo podjetjem omogočeni potrebni viri za preoblikovanje njihovega poslovanja in povečanje konkurenčnosti na digitalnem trgu. Hkrati bo privabljanje novih vlagateljev tveganega kapitala in zasebnih vlagateljev spodbudilo inovacije ter okrepilo slovenski inovacijski ekosistem.

Združitev finančnih sredstev in strokovnega znanja bo omogočila Sloveniji, da se premakne naprej v digitalni svet in izkoristi vse prednosti, ki jih prinaša digitalna preobrazba.

Kako lahko slovenska MSP in javna uprava izkoristijo vire DIGI-SI finančnih klinik?

Privatne finančne klinike za pridobivanje investitorskega znanja

Zasebne finančne klinike so namenjene MSP in zagonskim podjetjem, ki želijo pridobiti investicije preko skladov tveganega kapitala in poslovnih angelov.

Ena od ključnih prednosti programa je izboljšanje predstavitvenih veščin podjetij, kar jim omogoča bolj prepričljivo komuniciranje svoje vizije in vrednosti pred potencialnimi investitorji. Prav tako podjetja pridobijo globlje razumevanje postopka vrednotenja lastnega podjetja, kar jim omogoča bolj realistično oceno primerljivosti in privlačnosti zasebnih investicij.

Slovenska podjetja, ki se udeležijo privatnih finančnih klinik, imajo tako priložnost, da izkoristijo prednosti zasebnih investicij. S pridobljenim znanjem, veščinami ter vzpostavljenimi povezavami z investitorji se podjetja lahko učinkoviteje potegujejo za finančna sredstva, ki so ključna za rast, inovacije ter širitev svojega poslovanja.

Pomaga vam lahko tudi Evropska unija

Evropske finančne klinike zagotavljajo dostop do različnih evropskih programov in shem (Digitalna Evropa, Obzorje Evropa …) za pospešitev digitalne transformacije.

Nacionalne finančne klinike – izkoristite državna digitalna sredstva

Nacionalne finančne klinike predstavljajo celovit program, ki vključuje splošne klinike ter posebne delavnice, namenjene nacionalnim razpisom in finančnim instrumentom pomoči, vključno z vavčerskim sistemom.

Sledijo enakemu načelu kot EU klinike in zagotavljajo strokovno znanje ter veščine za uspešno pridobivanje sredstev in udeležbo v nacionalnih projektih.

Namen nacionalnih klinik je nuditi podporo slovenskim podjetjem pri koriščenju nacionalnih spodbud in finančnih instrumentov. Delavnice so prilagojene specifičnim nacionalnim razpisom in programom pomoči, kar omogoča podjetjem boljše razumevanje zahtev in ciljev teh programov. Poseben poudarek je namenjen vavčerskemu sistemu, ki podjetjem omogoča dostop do finančnih sredstev za specifične namene, kot so raziskave, razvoj in inoviranje.

Raziskovanje nekonvencionalnih možnosti financiranja

Alternativne finančne klinike so namenjene podjetjem na začetku poti, kot so startup podjetja, ter malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki želijo pridobiti znanje o nekonvencionalnih načinih financiranja, kot so množično financiranje (crowdfunding), mikrofinanciranje ter druge inovativne metode financiranja.

Delavnice omogočajo podjetjem, ki si želijo zbrati sredstva za razvoj svojih produktov, da spoznajo različne platforme za množično financiranje ter razumejo zahteve, strategije in načine sodelovanja na teh platformah. Poleg tega bodo podjetja seznanjena tudi z drugimi alternativnimi možnostmi financiranja, ki so na voljo za njihovo podjetje.

DIGI-SI Finančne klinike predstavljajo ključno orodje za slovenska podjetja pri dostopu do financiranja in pospeševanju digitalne preobrazbe. Za še več informacij obiščite https://digi-si.eu/ .


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več