Računalništvo, telefonija
25.01.2021 06:40
Posodobljeno 4 dnevi nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Konec internetnih balonov za Alphabet!

Po osmih letih razvoja so pri podjetju Alphabet ukinili sicer obetaven projekt Loon.
Po osmih letih razvoja so pri podjetju Alphabet ukinili sicer obetaven projekt Loon.

Verjetno ste že seznanjeni s tem, da med vsemi večjimi ponudniki spletnih storitev se že vrsto let pojavlja želja po zagotovitvi brezplačnega ali pa vsaj nadvse ugodnega dostopa do svetovnega spleta. Na tem področju je še nedavno vodilo podjetje Alphabet, saj je njegov inovativni projekt zagotovitve brezplačnega interneta po vsem svetu Loon potekal brez zapletov. Poleg tega je tehnološki gigant neprestano preizkušal različne izvedbe balonov, ki bi lahko internet »dostavile« tudi v kraje, ki so od najbližje bazne postaje oddaljeni tudi do 16 tisoč kilometrov.

Čeprav so pri podjetju Alphabet še nedavno zagotavljali, da bodo njihovi baloni Loon za zagotovitev brezplačnega dostopa do svetovnega spleta kmalu na voljo številnim prebivalcem po vsem svetu, temu žal ne bo tako. Po osmih letih razvoja so pri podjetju Alphabet namreč sprejeli odločitev, da bodo opustili sicer zelo obetaven projekt. Glavni razlog za opustitev projekta pa naj bi bila finančna nevzdržnost takšnega načina dostave interneta.

Na srečo upanja na poceni satelitski internet še ni konec. Ameriško podjetje SpaceX je namreč še vedno prepričano v lasten projekt “Starlink”, katerega ključni cilj je pripeljati svetovni splet tudi v najbolj oddaljene kraje. Gre za globalno satelitsko omrežje, ki naj bi omogočilo hiter dostop do svetovnega spleta iz prav vsakega kotička sveta. Tenutno pa je v operativnem delovanju skupno 600 satelitov, ki zemljo obkrožajo na višini 550 kilometrov in zagotavljajo poskusno hitropasovno povezavo v svetovni splet.

Satelitski internet lahko trenutno preizkušajo tudi uporabniki v Združenem kraljestvu. Prvi uporabniki so opremo za povezavo v satelitski internet že prejeli na začetku januarja letošnjega leta, ta pa obsega usmerjevalnik in satelitski krožnik. Novost pričakovano ni poceni, saj so morali uporabniki z opremo odšteti kar preračunanih 493 evrov. Mesečna naročnina na satelitski internet pa znaša preračunanih 94 evrov, kar seveda ni poceni. Verjamemo pa, da se bo naročnina z množičnejšo uporabo satelitske internega precej znižala.


Prijavi napako v članku