Telefoni
29.11.2017 06:19

Deli z drugimi:

Share

Končno znana zmogljivost energijsko varčnega procesorja AMD Ryzen 5!

AMD je s procesorjem Ryzen 5 nedvomno zadel v polno!
AMD je s procesorjem Ryzen 5 nedvomno zadel v polno!

Podjetje AMD je na začetku novembra razkrilo prve procesorje družine Ryzen, ki so namenjeni kompaktnim prenosnim računalnikom. Novinci prinašajo kar 200-odstotno povečanje zmogljivosti v primerjavi z njihovimi predhodniki, poraba električne energije pa je občutno manjša, kar se posledično odraža v daljši avtonomiji delovanja prenosnikov. Pri podjetju AMD so za prenosne računalnike pripravili procesorja Ryzen 5 2500U in Ryzen 7 2700, ki pri polni obremenitvi porabita zgolj 15 vatov električne moči, za preračunavanje podatkov pa imata na voljo štiri oziroma osem procesorskih sredic. Nekoliko šibkejši model Ryzen 5 2500U podatke preračunava pri frekvenci dveh gigahercev (3,6 gigahercev v pohitrenem načinu), medtem ko frekvenca zmogljivejšega modela Ryzen 7 2700 znaša 2,2 gigahercev (3,8 gigahercev v pohitrenem načinu). Vgrajena grafična kartica pa je kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Zanesenjaki spletne strani Notebookcheck.net pa so pod drobnogled vzeli procesor AMD Ryzen 5 2500U, ki ga najdemo v prenosnem računalniku 2-v-1 HP Envy x360. Novost se je v praksi izkazala za zelo zmogljivo, saj je njena zmogljivost primerljiva z Intelovimi procesorji Core i5. Ta je namreč enako zmogljivo kot procesor Core i5-8250U, medtem ko je procesor i5-7300HQ za pet do deset odstotkov počasnejši, pri delovanju pa porabi kar 45 vatov električne moči, kar pomeni, da za manjšo zmogljivost porabi kar 30 varov električne moči več. Zasluge za visko zmogljivost in energijsko varčnost procesorja AMD Ryzen 5 2500U pa gre pripisati predvsem tehnologiji Precision Boost 2, ki na bolj »inteligenten« način in z več vmesnimi stopnjami nadzoruje višanje frekvence delovanja procesorja ob povečani zahtevnosti opravil.

Poleg tega je prenosni računalnik HP Envy X360 s procesorjem AMD precej cenejši od različice, opremljene z Intelovim procesorjem. Za nakup prenosnika HP Envy X360 s procesorjem AMD Rayzen je namreč v Združenih državah Amerike treba ošteti preračunanih 530 evrov, za različico s procesorjem Intel Kaby Lake-D pa preračunanih 715 evrov.


Prijavi napako v članku