Digitalizacija
20.08.2014 18:49
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko zapraviti za optimizacijo?

Vas zanima koliko se splača vložiti v optimizacijo spletne strani? Če je ROI pozitiven, čim več. :)
Logo Dominatus d.o.o.
Logo Dominatus d.o.o.

Žal pa pri optimizaciji strani ni vse tako črno belo, kot pri kakšnem drugem oglaševanju. Običajno je strošek optimizacije najvišji v začetku, njen učinek pa se pokaže šele po določenem času, ko je na strani in izven nje dovolj narejenega, da se pozicije in obisk strani izboljšata.

Edini pravi in dolgoročno ustrezen način je, da se uredi tehnična in vsebinska (on-site) optimizacija. Za ustrezno izvedbo je potrebnega kar nekaj programerskega znanja, zato se marsikdo pri optimizaciji temu izogne in skuša to slabost izničiti s prekomernim grajenjem zunanjih povezav, (off-site) kjer pa ste na zelo tankem letu in lahko hitro pridete navzkriž s pravili Google-a. Posledice so lahko katastrofalne, zlasti, če celoten posel temelji na dobrih uvrstitvah v iskalnikih.

Uroša Okorna (Dominatus d.o.o., info@dominatus.si) smo povprašali kaj natančno predstavlja on-site optimizacija in kaj vse vključuje. Pravi, da se vse začne s pravim izborom ključnih besed, nadaljuje pa z ureditvijo osnovnih (naslovi, meta opisi, h1, alt oznake in imena slik …) in naprednih (canonical, paging, rich snippets, page speed…). Vse skupaj mora biti osnovano na odlični vsebini in šele takrat je stran pripravljena za off-site optimizacijo oz. gradnjo KVALITETNIH in VSEBINSKO POVEZANIH povezav. V podrobnosti se nismo spuščali, več informacij pa najdete na njihovem blogu www.optimizacija-strani.info.

Kot pravi Uroš Okorn, vložijo najprej v kvalitetno strukturo in vsebino spletne strani tudi do 80 % celotne energije in časa, ki ga porabijo pri optimizaciji. Le tako je namreč učinek optimizacije dolgotrajen in varen pred spremembami iskalnih algoritmov.

Pregovor »poceni je drago« ponovno drži tudi v tem primeru. Zato se le lotite optimizacije strani, a se pred dokončnim dogovorom in podpisom pogodbe pozanimajte, kaj vse bodo uredili in na kakšen način se bodo lotili pridobivanja novih potencialnih strank.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku