Digitalizacija
Življenjski slog
Varnost
29.11.2023 11:45

Deli z drugimi:

Share

Koliko vlage je po poplavi ostalo v hiši?

Merilniki vlage in termovizijske kamere so ključni in vsestranski pripomočki, ki omogočajo natančno merjenje vlažnosti in temperature različnih materialov in okolja.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

V zadnjih letih je tehnologija merilnikov vlage doživela pomemben napredek, kar je omogočilo natančnejše in bolj zanesljive meritve. Pri določanju vlažnosti materialov in zraka imajo merilniki ključno vlogo, saj nam povedo, ali je »vse v redu« ali moramo sprejeti ustrezne ukrepe, da se vlage znebimo.

Merilniki vlage, ki jih sicer uporabljajo tudi v profesionalnih okoljih, so danes dostopni tudi za osebno rabo – na primer, če vam je doma morda »zamakalo« zaradi počene cevi ali ste imeli v kleti ali pritličnih prostorih poplavljeno.

ADA ZHT 70

Po poplavi je modro preveriti vlažnost materialov

Pri obvladovanju naravnih nesreč so tovrstne naprave postale nepogrešljive. Ko pride do poplave, je pomembno ugotoviti vlažnost materialov, ki so lahko poškodovani, torej sten, tal in izolacije. S pomočjo merilnikov vlage je mogoče natančno določiti, kateri deli objekta so prepojeni z vodo, tudi če to ni vidno s prostim očesom. To omogoča hitrejše in bolj učinkovito ukrepanje pri obnovi po poplavah ter preprečuje dolgoročne poškodbe in težave, kot so plesen in gniloba.

Eden takšnih merilnikov je ADA ZHT 70, ki je tudi cenovno zelo dostopen. Merilnik relativne vlage v lesu in gradbenih materialih meri vlago z zaznavanjem upornosti s pomočjo dveh elektrod. Meri informativno vrednost relativne vlažnosti na površini sten. Elektronska shema obdela signal in vsebnost vlage prikaže na zaslonu. Zasnovan je za merjenje vlage v lesu, ometu in betonu, obenem pa meri temperaturo in vlažnost okolice.

Nepogrešljivi v gradbeništvu

Merjenje vlažnosti v materialih je ključnega pomena v različnih industrijah, vključno z gradbeništvom, lesno industrijo, kmetijstvom, inženiringom … Z napredkom tehnologije so se razvili različni tipi merilnikov vlage, ki omogočajo zelo natančne meritve. Na primer, merilniki vlage za les in beton zdaj uporabljajo napredne senzorje in tehnologijo, ki omogočajo neinvazivno in hitro merjenje vlažnosti. To je še posebej pomembno pri gradbenih projektih, kjer je pravilna vlažnost materialov ključna za trdnost in trajnost konstrukcije.

Zanimiv je METOFIX VM125, ki relativno vlago meri z dotikom površine. Z njim lahko ugotavljamo vlažnost v stenah, tleh ali stropu – do globine 40 mm. Hitro lahko na primer preverimo, ali je stena primerna za pleskanje, premaz ali polaganje parketa. Prav tako lahko preverimo vlažnost stene v zgornjem primeru – po poplavi, počeni cevi in podobno.

METOFIX VM125

FLIR MR60 je kombinirani merilnik vlage v materialu in na površini. Zaznava vlago v lesu, ometu, betonu …  Opremljen je z merilnimi žebljički (pinski način), ki jih potisnemo v material, lahko pa merimo tudi z dotikom v globino materiala do 1,9 cm. Podatke o relativni vlagi lahko prenesemo tudi na računalnik.

FLIR MR60

Potem so tu še namenski merilniki za merjenje vlažnosti estrihov in betona, kot je Humimeter GE 1, s katerim prav tako dobimo rezultate tako rekoč v trenutku. Meri abosolutno (natančna vrednost v odstotkih vsebnosti vode ) in relativno vlago.

Humimeter GE 1

Kaj pa vlaga in temperatura zraka?

Tako v stanovanjih kot v poslovnih objektih so zelo pomembni tudi merilniki vlage v zraku. Te naprave merijo relativno vlažnost zraka in pomagajo pri nadzoru kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Pravilna vlažnost zraka je ključna za posameznikovo udobje in zdravje.

EXTECH RHT20 lahko na primer vlago in temperaturo meri v intervalih (frekvenca od 1 sekunde do 24 ur) in vam o izmerjenih količinah poroča, s pomočjo USB kabla pa  ga lahko povežete z računalnikom in nanj prenesete vse izmerjene vrednosti.

EXTECH RHT20

Ne smemo pozabiti na termovizijske kamere

Izredno zanimiva je žepna termovizijska kamera HIKMICRO Pocket2. Je kompaktna in s širokim temperaturnim razponom od -20°C do 400°C. Sliko prikazuje na 3,5-palčnem zaslonu na dotik. Na termo sliki boste hitro opazili, kje pušča zrak, kje so morda težave z vodovodom, ali je kakšna varovalka vroča, kje so težave z izolacijo ali morda s sistemom za ogrevanje. Preko brezžičnega Wi-Fi je povezljiva tudi s telefonom. Poleg tega imajo na spletni strani www.1meritev.si na voljo tudi druge termovizijske kamere in toplotne slikovne merilnike vlage.

Obiščite www.1meritev.si (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več