Računalništvo, telefonija
02.03.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

KNX: inteligentno upravljanje in nadzor naprav

.. Želja po udobju in vsestranskosti pri upravljanju sistemov ogrevanja, razsvetljave in nadzora narašča tako pri opremljanju stanovanjskih objektov kot pisarniških kompleksov. Hkrati postaja vedno bolj pomembna učinkovita raba energije ..

KNX Termostat
KNX Termostat

Ljudje želijo udoben, trajnosten in varen kraj za življenje in delo. Vendar pa je več udobja in varnosti skupaj z manjšo porabo energije mogoče doseči le z inteligentnim upravljanjem in nadzorom vseh naprav v sistemu. To je pravi izziv, saj to za klasične sisteme pomeni več ožičenja, ki poteka od senzorjev in aktuatorjev do nadzornih naprav in centrov. Za strokovnjake to pomeni tudi težje načrtovanje in montažo, večjo nevarnost požara in naraščajoče stroške. Tukaj nastopi KNX!

Avtomatizacija zahteva sistem, ki odpravlja težave z izoliranimi napravami tako, da zagotavlja, da vse naprave komunicirajo prek enega skupnega jezika. Vrsta naprave, ki jo želite uporabiti, ni več pomembna.

Možnosti za ustvarjanje pametnega doma ali pisarne so številne. Poskrbite za preprosto upravljanje z razsvetljavo ali pa stopite korak dlje in v KNX sistem povežite različne vrste naprav. KNX omogoča avtomatizacijo na visoki ravni.

Želite nadzorovati razsvetljavo, senčila, varnostne sisteme, porabo energije, ogrevanje, prezračevanje, klimatske sisteme, signalne in nadzorne sisteme, daljinsko upravljanje ali video nadzor? Vse funkcije delujejo preko enotnega sistema. To je avtomatizacija stanovanjskih in poslovnih objektov, ki je preprosta. To je KNX.

KNX – svetovni standard za nadzor objektov

Standard KNX je bil zgrajen na osnovi EIB komunikacijskega protokola in na podlagi izkušenj z aplikacijami BatiBUS-a in EHS sistema. KNX inštalacija lahko za komunikacijo uporablja več različnih medijev:

 • Parica
 • Električna napeljava
 • Radijski valovi
 • IP omrežje

Najpogostejše uporabljen medij za komunikacijo v KNX sistemu je parica.

KNX je odobren standard s strani naslednjih organizacij:

 • Mednarodni standard – ISO/IEC 14543-3
 • Evropski standard – CENELEC EN 50090 in CEN EN 13321-1
 • Ameriški standard – ANSI/ASHRAE 135
 • Kitajski standard – GB/T 20965

KNX arhitektura

KNX naprave so navadno povezane s parico, ki služi kot medij za komunikacijo. Parico lahko napeljemo vzporedno z električno napeljavo do vseh naprav na sistemu. Poznamo naslednje skupine KNX naprav:

 • Senzorji – zbirajo informacije in jih kot podatkovne telegrame pošiljajo na sistemsko vodilo
 • Aktuatorji – sprejemajo telegrame in jih pretvorijo v dejanja
 • Kontrolerji
 • Sistemske naprave

Poznamo KNX naprave, ki jih ne moremo uvrstiti le v eno od naštetih skupin. Veliko aktuatorjev ima na primer tudi funkcionalnost kontrolerja ali senzorja.

S KNX sistemom bodo vse vaše naprave povezane, vaše življenje pa enostavnejše in bolj udobno, procesi, s katerimi boste upravljali, pa optimizirani. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

THRIVE informacijske storitve, d.o.o.

Bukovje 17, 2370 Dravograd, Tel: 040 893 763
Ni dvoma, da so računalniki, računalniška omrežja in ostala internet stvari (IoT) tehnologija pomembno vplivala na sodobni svet. Težko si je predstavljati obdobje, ko so bile ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

Subsidium, okoljski inženiring in razvoj

Ulica Sallaumines 9, 1420 Trbovlje, Tel: 041 544 468
Vsak izmed nas ima moralno odgovornost varovati okolje in spodbujati trajnostni razvoj družbe za prihodnje generacije. Propadanje okolja dolgoročno ogroža zdravje in varnost ljudi, ... Več