Računalništvo, telefonija
10.06.2019 07:41

Deli z drugimi:

Share

Kmalu bomo na letala med ročno prtljago lahko nosili tudi tekočine

Kmalu bomo na letala med ročno prtljago lahko nosili tudi tekočine
Kmalu bomo na letala med ročno prtljago lahko nosili tudi tekočine

Zahvaljujoč se novim 3D varnostnim skenerjem bodo potniki na letališču Heathrow lahko med svojo ročno prtljago nosili tudi tekočino in nekatere do zdaj nedovoljene snovi in predmete. Nova tehnologija skeniranja prtljage bo med drugim skrajšala dolge čakalne linije, s tem pa poskrbela za uporabniško izkušnjo na višji ravni.

Vsi tisti, ki smo že leteli z letalom, verjetno vemo, da je potrebno vse tekočine spraviti v majhne plastične vrečke posebej predpisanih dimenzij, vrečke pa morajo biti prozorne, da se vsebina takoj vidi. Letališče Heathrow bo tako prvo, ki bo testiralo dotično tehnologijo, ki bi na področju varnosti na letališčih prineslo nove razsežnosti. Poleg tega, da bodo potniki lahko hitreje prehajali skoti proces preverjanja, bodo 3D skenerji na letališčih zmanjšali uporabo plastike na račun »one-use« vrečk za spravljanje tekočine. Po pisanju portala The Times, ki je prvi opozoril na tehnologijo, bi naj novi sistemi bili na voljo leta 2022. Pred tem bodo izvajali faze testiranja, od katerih je odvisno, kdaj bo tehnologija resnično začela delovati.


Tehnologija z novimi skenerji bi naj skrajšala tudi čakalne vrste in celoten proces varnostnih pregledov, ki v najbolj polnih terminih presežejo tudi 10 minut. Morda se to ne sliši veliko, vendar se moramo zavedati, da je v tistem trenutku na letališču ogromna masa ljudi in hitro lahko pride do zamud in ostalih nevšečnosti.


Nova tehnologija računalniške tomografije, nekaj podobnega CT skenerjem v bolnišnicah, je že bila stestirana na največjih svetovnih letališčih kot je recimo JFK v New Yorku, v Ženevi in v Amsterdamu. Gre za tehnologijo, ki prikaže 3D sliko notranjosti predmetov oz. v primeru medicine telesa. Glavna prednost tehnologije je, da zajame večje število rentgenskih posnetkov iz različnih zornih kotov.


Testiranje tehnologije uspešno

Med samim testiranjem potniki iz svoje ročne prtljage niso odstranili prenosnikov in tekočin. Novi skenerji lahko pokažejo natančno 3D rentgensko sliko vsebine prtljage in detektirajo skriti eksploziv ali kakšne druge snovi. Philip Baum, odgovorni urednik revije Aviation Security International, je za The Sunday Times povedal: “Gre za začetno fazo postopne odprave prepovedi vnašanja tekočin v ročno prtljago na letališčih«. Kljub temu bodo potniki primorani upoštevati omejitev – 100 ml – ki bo še vedno predpisovala največjo dovoljeno količino tekočine v ročni prtljagi.


Prepoved vnašanja tekočih snovi v ročno prtljago je bila postavljena leta 2006, ko je skupina teroristov poizkušala razstreliti 10 čezatlantskih letov z »tekočimi bombami«. Eksploziv so skrili v plastenke sadnih pijač. Takoj po načrtovanem napadu so povsod po svetu izdali popolno prepoved kar se tiče tekočin, vendar so po tem kaj kmalu omejitev omilili in postavili mejo pri 100ml, če embalaža paše v plastično vrečko.


Prijavi napako v članku