Računalništvo, telefonija
20.03.2020 09:40
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kmalu bomo lahko uporabljali satelitsko internetno omrežje

Nad projekt vesoljskega interneta SpaceX Starlink zaradi svetlobnega onesnaževanja niso navdušeni predvsem ljubitelji vesolja in zvezd.
Nad projekt vesoljskega interneta SpaceX Starlink zaradi svetlobnega onesnaževanja niso navdušeni predvsem ljubitelji vesolja in zvezd.

Podjetje SpaceX je lani javno najavilo uraden pričetek projekta “Starlink”, katerega ključni cilj je pripeljati svetovni splet tudi v najbolj oddaljene kraje. Gre za globalno satelitsko omrežje, ki bi omogočilo hiter dostop do svetovnega spleta iz prav vsakega kotička sveta. Za uresničitev tega projekta je podjetje SpaceX sprva v vesolje izstrelilo 60 satelitov, ki so bili naloženi na raketi Falcon 9. To je bila seveda šele prva faza projekta, saj je potrebnih vsaj še šest do osem tovrstnih izstrelitev, da bo internetno omrežje pričelo delovati, pri čemer z vsako izstrelitvijo v orbito spravijo 60 satelitov.

To se je pred kratkim tudi zgodilo, saj je podjetje SpaceX najavilo, da je v zemeljsko orbito izstrelilo še dodatnih 60 satelitov Starlink. Do konca leta načrtujejo vsaj še tri podobne izstrelitve, zato naj bi se njihovo število povzpelo na 540. Za zagon vesoljskega interneta bo potrebnih vsaj 400 satelitov, kar pomeni, da bi lahko zaživel že letošnje ali prihodnje leto. Novost bo seveda primerna predvsem za tiste, ki želijo dostopati do svetovnega spleta na področjih, ki imajo slabo oziroma neobstoječo omrežno infrastrukturo. To vključuje tudi velik del Združenih držav Amerike in Kanade, kjer bo podjetje SpaceX najprej pričelo s ponujanjem storitev. Storitev vsaj na začetku namreč ne bo ravno poceni, saj bo moralo podjetje moralo s tem pokriti začetne stroške projekta, kmalu za tem pa naj bi bila cenovno precej bolj dostopna.

Nad tem projektom pa niso ravno vsi navdušeni, saj je bila zoper projekt Starlink podjetja SpaceX vložena particija imenovana “Save Our Stars” oziroma “Rešimo naše zvezde”. Težava uporabe omenjenih satelitov naj bi bila namreč v tem, da so vidni celo s prostim očesom in kot takšni motijo ​​delovanje teleskopa in onesnažujejo temno nebo s svetlobo. SpaceX je kot odgovor na peticijo pred kratkim sporočil, da bo precej zmanjšal bleščanje svojih satelitov. Ali bo to dovolj za ustavitev protestov zoper sicer izjemno zanimiv projekt, pa bo seveda pokazal čas.


Prijavi napako v članku