Računalništvo, telefonija
20.07.2017 13:16
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Klavrni konec za enega najboljših operacijskih sistemov

Operacijski sistem Remix OS ne bo več deležen razvoja in s tem posodobitev.
Operacijski sistem Remix OS ne bo več deležen razvoja in s tem posodobitev.

Nedavna raziskava analitskega podjetja NetMarketShare je pokazala, da operacijski sistem Windows trenutno obvladuje 91,6-odstotni tržni delež, medtem ko so operacijski sistem MacOS in distribucije Linux v mesecu juniju obvladovale 3,5-odstotni oziroma 2,4-odstotni tržni delež na globalni ravni. To se vsaj v naslednjih mesecih ne bo kaj veliko spremenilo, saj so lastniki podjetja Jide napovedali ukinitev razvoja za mnoge enega najboljših operacijskih sistemov na svetu. Govorimo o hibridnem operacijskem sistemu Remix OS, ki je veljal za odličen nadomestek platforme Windows.

Remix OS je bil v osnovi prirejena različica mobilnega operacijskega sistema Android, njegov grafični vmesnik pa je močno spominjal na vmesnik operacijskih sistemov Windows in Chrome OS. Na voljo je bil namreč meni Start, vrstica za obvestila pa je posnemala tisto pri Windowsih 10 in tisto pri operacijskem sistemu OS X. Remix OS je podpiral celo uporabo desnega miškinega gumba, aplikacije, ki so bile pripravljene za operacijski sistem Android, pa smo lahko poganjali tako v posamičnem oknu kot v celozaslonskem načinu.

Podjetje Jide je v izjavi za javnost zapisalo, da so se projektu razvoja operacijskega sistema Remix OS in drugih projektov za običajne uporabnike odrekli zaradi tega, da bi lahko vse moči in razpoložljive vire usmerili na področje podjetništva, ki je roko na srce precej bolj dobičkonosen posel. Ta odločitev je presenetila tudi največje poznavalce, saj se je za namestitev operacijskega sistema Remix OS v zadnjem času odločalo vse več proizvajalcev osebnih in tabličnih računalnikov.


Prijavi napako v članku