Računalništvo, telefonija
09.11.2020 06:10

Deli z drugimi:

Share

Kitajska že pripravljena na omrežje 6G?

Čeprav je 6G še vedno v povojih, naj bi bilo že več kot 100-krat hitrejše od omrežja 5G.
Čeprav je 6G še vedno v povojih, naj bi bilo že več kot 100-krat hitrejše od omrežja 5G.

Pred kratkim smo poročali, da je trenutno le peščica ljudi pripravljena plačati več za mobilno omrežje 5G, saj to zagotavlja dostop do interneta, ki je primerljivo z domačim širokopasovnim internetom. Večina pa bo še vedno zadovoljna z uporabo tehnologije 4G. Poleg tega tudi podjetja zaradi pandemije koronavirusa niso pripravljena vlagati preveč denarja v omrežje 5G.

Zaradi tega mnoga podjetja in celo države že usmerjajo moči v razvoj novega mobilnega omrežja 6G. To je nedavno dokazala tudi Kitajska, saj je v vesolje že poslala prvi poskusni satelit, ki v polni meri podpira prihajajoče mobilno omrežje 6G. Novi satelit pa bodo raziskovalci vsaj sprva uporabljali predvsem za preizkušanje delovanja mobilnega frekvenčnega pasu 6G v vesolju.

Mobilno omrežje 6G naj bi po ocenah strokovnjakov zaživelo že leta 2028, saj naj bi bilo že na voljo za komercialno uporabo. Običajnim uporabnikom pa bo na voljo okoli leta 2030, kar pomeni, da bo to cenovno dostopno širšemu krogu prebivalstva širom sveta. Če pa se bodo pojavile težave v komercializaciji mobilnega omrežja 5G, pa bi se lahko omrežje 6G pojavilo že v naslednjih nekaj letih.

Številni strokovnjaki so prepričani, da bi lahko mobilno omrežje 6G zagotovilo prenos podatkov s hitrostjo do enega terabajta na sekundo. To dejansko pomeni, da bi lahko vsaj teoretično v eni sekundi prenesli kar 142 ur videoposnetkov ločljivosti 4K, kar je danes povsem nepredstavljivo. Zakasnitveni čas naj bi bil krajši od 100 milisekund. Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežij 6G naj bi imela umetna inteligenca. Ta naj bi namreč skrbela za upravljanje nove tehnologije in za zagotavljanje hitrega prenosa podatkov. Poleg tega naj bi umetna inteligenca pomagala pri vprašanjih zasebnosti ter varnosti pri uporabi omrežja in izmenjavi podatkov.


Prijavi napako v članku