Računalništvo, telefonija
05.07.2017 07:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska z vsemi topovi nad VPN

Na Kitajskem bo vse težje uporabljati povezavo z omrežjem VPN!
Na Kitajskem bo vse težje uporabljati povezavo z omrežjem VPN!

Omrežja VPN (navidezna zasebna omrežja) so med uporabniki osebnih računalnikov zelo priljubljena, saj ne le prikrijejo našo identiteto, ampak nam zagotavljajo tudi varnejšo povezavo z internetom (na primer v spletni kavarni). Ker pa povezava VPN omogoča dostop do vsebin, ki so sicer onemogočene, ne preseneča, da je Kitajska kot ena izmed prvih držav na svetu na začetku letošnjega leta v celoti prepovedala vzpostavitev te povezave. To je bilo sicer pričakovano, saj Kitajska privzeto blokira dostop do vseh večjih »spornih« spletnih storitev, med katerimi najdemo družabna omrežja Twitter in Facebook ter celo priljubljeni portal za videoposnetke YouTube. Ker je povezava VPN na Kitajskem prepovedana, to pomeni, da mora z uredbo gospodarskega ministrstva njihovo uporabo odobriti vlada, v nasprotnem primeru gre tu za nezakonito uporabo.

Ker kitajska vlada uporabo omrežja VPN dovoli le redkim posameznikom, ne preseneča, da je eden izmed najbolj priljubljenih ponudnikov povezave VPN na Kitajskem GreenVPN svojim strankam že poslal obvestilo, da jim od prvega julija letos ne bo več zagotavljal omenjeno storitev, zato jim bo vrnil denar. Številne težave imajo seveda tudi uporabni konkurenčnega omrežja SuperVPN, ki prav tako ne morajo dostopati do svetovnega spleta. Tovrstni ukrepi so zelo verjetno povezani z 19. nacionalnim kongresom komunistične partije, ki bo potekal jeseni, saj bodo na njem volili novo vodstvo vodilne komunistične stranke in člane pomembnih državnih odborov.

Če pa bodo kitajske oblasti zaradi omenjene prepovedi odkrile posameznike ali podjetja, da uporabljajo povezavo VPN, smo prepričani, da jih bodo doletele tako visoke denarne kazni kot tudi zapor. Najkrajšo pri tem pa jo bodo potegnili borci za človekove pravice, saj bodo ti imeli precej težav pri prekrivanju identitete na spletu.


Prijavi napako v članku