Računalništvo, telefonija
30.04.2020 13:01

Deli z drugimi:

Share

Kitajci razvijajo razkužilo, ki bo površine ščitilo pred virusi kar 90 dni!

Novo razkužilo nas bo ščitilo pred škodljivimi mikroorganizmi za dolge tri mesece.
Novo razkužilo nas bo ščitilo pred škodljivimi mikroorganizmi za dolge tri mesece.

Umivanje rok z milom lahko po podatkih Organizacije združenih narodov zmanjša okužbe prebavil kar za 44 odstotkov, okužbe dihal pa za 30 odstotkov. Poleg mila pa so pomembna tudi različna sredstva za razkuževanje, ki uničujejo tako viruse kot druge klice. Ker pa je treba površine neprestano razkuževati, so znanstveniki iz hongkonške univerze za znanost in tehnologijo (HKUST) razvili posebno razkužilo, ki lahko zaščiti različne površine pred koronavirusi kar 90 dni.

Prevleka imenovana MAP-1 (več nivojski protimikrobni polimer) lahko učinkovito uniči do 99,9 odstotka zelo nalezljivih virusov, kot so tisti, ki povzročajo ošpice, mumps in rdečke pa tudi številne bakterije in nekatere spore. V dveh terenskih študijah, opravljenih v bolnišnici Kowloon in v negovalnem domu Haven of Hope Woo Ping, so potrdili, da je nadvse zanimiva protibakterijska prevleka učinkovita tudi proti mikroorganizmi, odpornimi na klasična zdravila.

Protibakterijska zaščitna prevleka MAP-1 naj bi bila učinkovita do 90 dni in naj bi zagotavljala stalno zaščito in površinsko dezinfekcijo pred mikrobno kontaminacijo. Izdelek je namenjen uporabi na različnih površinah, vključno s kovinami, betonom, lesom, steklom, plastiko, pa tudi tkaninami, usnjem in tekstilom, ne da bi spremenil videz uporabljenega materiala. Nacionalna zdravstvena komisija na Kitajskem je za nameček dokazala, da je zaščitna prevleka varna za kožo in okolje ter jo je mogoče uporabiti celo za razkuževanje rok, barv in premazov ter filtre za čiščenje zraka. Ta zaščitno snov se lahko razprši celo na javne površine, kot so ograje in dvigala.

Ker je protibakterijska zaščita MAP-1 že prestala potrebne zdravstvene preizkuse in naj bi bila povsem varna za uporabo, naj bi kmalu bila na voljo v prodaji. To bo zagotovo mogoče kupiti na Kitajskem, ali bo dostopna tudi drugod po svetu pa trenutno žal še ni znano.


Prijavi napako v članku