Računalništvo, telefonija
25.05.2009 15:15
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kisik za zmogljivejše baterije

Baterija STAIR (St Andrews Air) obeta veliko!
Baterija STAIR (St Andrews Air) obeta veliko!

Ker današnji hranilniki električne energije niso več kos zahtevam sodobnih prenosnih večpredstavnostnih naprav, številni raziskovalci mrzlično iščejo načine, kako povečati njihovo kapaciteto. Pri tem so bili pred kratkim zelo uspešni raziskovalci iz fakultet St Andrews, Strathclyde in Newcastle, ki so s pomočjo kisika pripravili izjemno zmogljivo baterijo.

Čeprav je novi hranilnik električne energije precej lažji od obstoječih litij-ionskih baterij, lahko shrani do desetkrat več dragocene električne energije. Tovrstne baterije se polnijo na povsem enak način kot litij-ionski hranilniki energije, pri praznjenju pa kisik iz okolice prodira v njihovo notranjost in v navezi z ogljikom tvori dodatno električno energijo.

Po prepričanju strokovnjakov bi lahko nove cenovno ugodne baterije v bližnji prihodnosti uporabili za napajanje prenosnih računalnikov, dlančnikov, mobilnih telefonov in podobnih naprav. Glede na to, da je nova tehnologija šele v povojih, bo navadnim smrtnikom po vsej verjetnosti dostopna šele čez dobrih pet let.


Prijavi napako v članku