Računalništvo, telefonija
22.11.2017 18:00

Deli z drugimi:

Share

Kiber napad na Uber prizadel več kot 57 milijonov uporabnikov

Kiber napad na Uber prizadel več kot 57 milijonov uporabnikov
Kiber napad na Uber prizadel več kot 57 milijonov uporabnikov

Verjetno se še spomnite številnih škandalov, ki si jih je nakopal nekdanji glavni izvršni direktor Uberja, Travis Kalanick, v svojem času vodenja podjetja kajne? Novi prvi mož Uberja, Dara Khosrowshahi, je z prevzemom vodenja podjetja, prevzel tudi del Kalanickove preteklosti, od katere so se najbolj prijeli prej omenjeni škandali. Na plano so po več kot letu dni prišle nove podrobnosti o kiber napadu na Uber, ki se je zgodil oktobra 2016. Uber je za Bloomberg razkril, da so javnosti prikrili razsežnost takratnega kiber napada, ki je razkril osebne podatke približno 57 milijonov uporabnikov. Šlo naj bi za imena, e-mail naslove in telefonske številke. Namesto poročanja vladi in uporabnikom, je Uber ubral lažjo pot in plačal hekerjem, ki so napad izvedli, da izbrišejo informacije ter ostanejo tiho več kot leto dni. Kot kaže 100.000 ameriških dolarjev, kolikor je Uber plačal hekerjem, ni bilo dovolj, kajti podatki so vseeno privreli na površje.

Po mnenju Uberja ni nobenega neposrednega dokaza, da je do izkoriščanja podatkov v resnici prišlo. Kljub temu pa Khosrowshahi želi jasne odgovore, vendar se hkrati tudi otepa podrobnih komentarjev, kajti kot sam pravi ni odgovoren za dejanja podjetja v preteklosti. V eni od izjav je dejal: “Ne bom iskal izgovorov za to napako”. V tem škandalu je bilo seveda vključenih več oseb in strani, Uber pa je že odpustil vodjo varnosti, Joea Sullivana ter enega od njegovih namestnikov, odvetnika Craiga Clarka. Ravno ta dva akterja naj bi v dotičnem prikrivanju informacij odigrala glavni vlogi. Kar se tiče uporabnikov oz. voznikov Uberja, so se pri podjetju odločili, da jim kot opravičilo ponudijo brezplačne kredite in možnost zaščite identitete.

Uber si je pod vodstvom Kalanicka zares nakopal nekaj velikih težav in že samo tale primer kiber napada in prikrivanja informacij je dokaz, koliko dela ima Khosrowshahi s prestrukturiranjem Uberjeve korporativne kulture. Del te so navsezadnje vsi vozniki in uporabniki kar pa nalogo noveg generalnega direktorja samo še oteži. Uber je seveda dobro znan po ignoriranju zakona in regulative, vendar kot vse kaže jih to ni dovolj izučilo. Če se jim je zdelo pomembneje, da se izognejo zakonskim predpisom kot pa varnost njihovih uporabnikov, potem je dejstvo, da Uber potrebuje resne reforme.

Stvari se po podatkih novega direktorja sicer premikajo v pravo smer, vendar je za tovrstno reševanje korporativne kulture potreben čas. Ne gre zgolj za to, da se poravnajo vsi računi z raznimi deležniki, spremeniti in utrditi je potrebno tudi ugled, ki ga korporacija ima v javnosti. Primer prikrivanja informacij in celo sodelovanja s hekerji, ki so izvedli kiber napad, je po vseh kriterijih nedopustno dejanje, za katerega sedaj odgovarja novi direktor podjetja. Uber se sicer s svojim poslovanjem še naprej širi po svetu na nove trge, vendar lahko vedno pogosteje spremljamo razvoj konkurentov, ki bi znali ogroziti položaj Uberja.


Prijavi napako v članku