Računalništvo, telefonija
06.07.2016 08:47
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ker proizvajalci Androidov ne morejo do dobička, se osredotočajo na dražje pametne telefone

Uporabniki mobilnih naprav Android bodo kmalu imeli možnost samodejnega zagona aplikacij glede na lokacijo.
Uporabniki mobilnih naprav Android bodo kmalu imeli možnost samodejnega zagona aplikacij glede na lokacijo.

V kako slabem stanju je platforma Android smo že pisali. Počasne in za večino modelov neobstoječe posodobitve in varnostne luknje v samem operacijskem sistemu povzročajo težave in slabo voljo pri uporabnikih. Android pa slabe novice prinaša tudi za proizvajalce pametnih telefonov. Z izjemo Samsunga se težko najde podjetje, ki bi s prodajo Androidov ustvarjalo primerne dobičke. Zato podjetja izvajajo strateške spremembe na podlagi katerih bi dosegla boljšo dobičkonosnost.

Po tem, ko so se od cenovno ugodnih pametnih telefonov poslovili pri Sony, so sedaj podobno napovedali tudi pri Xiaomi. Proizvajalec pametnih telefonov je v preteklosti bil poznan po dostopnih cenah. Na ta način se je podjetje hitro ustalilo med največjimi proizvajalci pametnih telefonov. Vendar pa omenjena strategija ni primerna za prihodnost. Hugo Barra, podpredsednik podjetja, je izjavil spremembo cen pametnih telefonov v prihodnje. Xiaomi naj bi se tako osredotočil na višje cenovne razrede in v zameno tudi ponujal pametne telefone višje kakovosti. Kaj točno pripravljajo pri Xiaomi v prihodnje in ali bodo novi modeli pametnih telefonov upravičili višje cene je v tem trenutku nemogoče napovedati. Je pa očitno, da se je sprememba v strategiji načrtovala že dlje časa saj se je podjetje vse manj osredotočalo na količino prodanih telefonov. Iz tega razloga Xiaomi tudi ni več med petimi največjimi proizvajalci pametnih telefonov saj sta ga dva nova kitajska konkurenta Oppo in Vivo.

Xiaomi in predhodno omenjeni Sony pa nista edina, ki se odločata za opisano strategijo. Na trg pametnih telefonov z višjimi cenami se osredotoča tudi Huawei. Tako kot Xiaomi, se je tudi Huawei v začetku ustalil na trgu cenovno dostopnih pametnih telefonov vendar pa se tudi za Huawei poslovni model očitno ni izšel. Huawei danes zato že svoje napore osredotoča na višji cenovni razred in temu primerni so tudi njihovi pametni telefoni.

Opisano predstavlja slabe novice za ljubitelje pametnih telefonov Android. Zlasti tiste, ki si želijo cenovno dostopnih modelov. Prepoznavni proizvajalci se namreč iz omenjenega trga umikajo in ga prepuščajo novincem. S tem pa se odpira nova težava. Na trgu visoko cenovnih modelov pa povsem dominira podjetje Apple in tudi Samsung s svojim ogromnim oglaševalskim proračunom, Applu ne more do živega.


Prijavi napako v članku