Računalništvo, telefonija
12.11.2020 10:49
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kar četrtina britanske vojske bo robotizirane

Britanska vojska naj bi imela do leta 2030 kar 30 tisoč naprednih robotov.
Britanska vojska naj bi imela do leta 2030 kar 30 tisoč naprednih robotov.

Številni znanstveniki so že večkrat opozorili na nevarnost tako imenovanih “robotov morilcev” ali naprav, kot so brezpilotna letala in roboti, namenjeni za vojskovanje.Gre predvsem za tiste naprave, ki jih poganja umetna inteligenca in lahko same odločajo o izvedbi napadov. Če bosta policija in vojska v prihodnosti začeli tovrstne naprave množično uporabljati, bo umetna inteligenca tista, ki bo sprejemala odločitve o tem, kdo bo živel in kdo ne.

Kot kaže, se britanska vojska ne zmeni za opozorila znanstvenikov. Prvi mož britanskih oboroženih sil je namreč v nedavni izjavi za javnost zatrdil, da bodo v naslednjih 10 letih kar četrtino britanske vojske predstavljali umetno inteligentni roboti. To v praksi pomeni, da bo britanska vojska imela skupno 120 tisoč pripadnikov, od tega kar 30 tisoč naprednih robotov.

Britanska vojska bo robote uporabljala na različnih področjih, kar vključuje klasične robote, brezpilotna letala ter kopenska in podvodna vozila, ki jih upravljamo na daljavo. Ključni razlog za uvajanje robotov v britansko vojsko pa je pomanjkanje vojakov. Zanimanje za ta poklic je namreč iz dneva v dan manjše.


Prijavi napako v članku