Odklop od tehnologije
Življenjski slog
19.12.2023 12:30

Deli z drugimi:

Share

Kdaj ste nazadnje nahranili možgane?

Tipkovnice in miške pridno skrbijo, da vsakodnevno razgibavamo prste in zapestje. Reševanje težkih nalog, igranje iger in izobraževanje pa so telovadba za možgane.
Foto: Ustvarjeno z Dall-E 3
Foto: Ustvarjeno z Dall-E 3

Te iste naloge pa jih tudi utrujajo. Odgovarjanje na več ducat e-poštnih sporočil na primer ni hrana za možgane, niti ni telovadba, ampak samo vir utrujenosti. Samo pomislite, kolikokrat ste vzdihnili, ne od olajšanja, ampak od utrujenosti, medtem ko ste popravili še deseti Wordov dokument ali pa izpolnili eno izmed neštetih naročilnic. Po službi pridete domov in za vami pride vsa utrujenost, za katero ste mislili, da ste jo pustili v pisarni.

Kaj lahko storite? Telovadba je odličen način, da »odklopite« možgane in jim namenite nekaj trenutkov oddiha. Voda je nepogrešljiva za male sive celice. Obstaja pa še hranilo, ki je obenem hrana za možgane in nektar za dušo.

Oreščki možgane ohranjajo v formi

Zakaj med vsemi ravno oreščki? Kaj je na oziroma v njih tako posebnega, da se možganom cedijo sline?

Nekateri oreščki, kot so orehi, so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, zlasti alfa-linolenske kisline (ALA). Omega-3 maščobne kisline so bistvene za normalno delovanje možganov in so povezane z izboljšanjem spomina in zmanjševanjem tveganja za bolezni živčevja, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Oreščki vsebujejo močne antioksidante, kot so vitamin E, flavonoidi in selen. Ti antioksidanti ščitijo možganske celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, ki lahko prispevajo k staranju možganov in kognitivnim upadom.

Oreščki so tudi dober vir vitaminov B skupine, kot je folat, in mineralov, kot so magnezij, ki igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju zdravih možganskih funkcij. Vitamin B6, B12 in folat pomagajo zmanjšati raven homocisteina, aminokisline, ki je povezana s povečanim tveganjem za bolezni živčevja.

Poleg omega-3 maščobnih kislin oreščki vsebujejo tudi mononenasičene in polinenasičene maščobe, ki so koristne za ohranjanje zdravja možganskih celic. Te zdrave maščobe prispevajo k celovitosti celičnih membran v možganih, kar je bistveno za ohranjanje njihove funkcionalnosti in strukture.

Redno uživanje oreščkov je povezano z izboljšanjem kognitivnih funkcij, vključno s spominom, koncentracijo in hitrostjo obdelave informacij. Nekatere študije kažejo, da lahko redno uživanje oreščkov celo zmanjša tveganje za kognitivni upad pri starejših odraslih.

Čeprav mikavno, ne smete kar naenkrat na dan pojesti več vrečk različnih oreščkov. Kljub vsem pozitivnim učinkom imajo tudi veliko kalorij, zato jih uživajte v zmernih količinah. Vsaka pregreha je vedno najslajša v majhnih dozah. Nočete se stegniti čez mizo in ugotoviti, da ste v nekaj minutah snedli celo vrečko oreščkov in vam do konca dneva ni ostal niti en samcati orešček.

Miklavž in Božiček naj namesto sladkarij raje prineseta oreščke in suho sadje

Pomislite samo, kako zabavno in zdravo bo, ko bo Miklavž namesto sladkarij, ki vas v tistem trenutku seveda razveselijo, kasneje pa »zapackajo«, prinesel raje orehe, lešnike, mandlje in jih spremenil v pravo poslastico.

In Božiček? Ta bo iz svoje rdeče vreče potegnil suhe marelice, fige in datlje ter ostalo suho sadje. Otroci bodo lahko uživali v teh slastnih dobrotah in se hkrati počutili kot mali raziskovalci, ki odkrivajo nove okuse. Poleg tega bodo oreščki in suho sadje prinesli tudi priložnost za ustvarjanje novih prazničnih tradicij, kot je peka piškotov z mandlji ali izdelovanje domačih čokoladic s suhim sadjem.

Ali ste v službi skrivnostni Božiček (angl. Secret Santa) in ne veste, kaj bi podarili sodelavcu? Skočite v spletno trgovino Bimed in si oglejte pakete, ki so prilagojeni zanjo, zanj in za sladokusce. Darilo lahko popestrite še s kakšnim zanimivim dejstvom o oreščkih in suhem sadju, ki ga boste našli na Bimed blogu skupaj z zanimivimi recepti.

Kdo ve, morda bo ravno suha figa postala nova praznična zvezda, mandlji pa junaki božičnega večera. Uporabite kodo NOVICE23 in ob nakupu vas čaka 15 % popust.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Bimed.
Vas zanima več iz te teme?
zdravje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več