Procesorji
10.10.2020 06:48

Deli z drugimi:

Share

Kdaj lahko pričakujemo procesorje Intel Rocket Lake?

Procesorji Intel Rocket Lake bodo kmalu med nami!
Procesorji Intel Rocket Lake bodo kmalu med nami!

Ker namizni in mobilni procesorji AMD pri končnih kupcih vse bolj pridobivajo na priljubljenosti, so pri podjetju Intel sprejeli odločitev, da v prvem četrtletju naslednjega leta ponudijo v prodajo novo družino procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Rocket Lake. Novici bodo še vedno temeljili na osnovi že nekoliko zastarele 14-nanometrske tehnologije in podnožja LGA1200, a bodo zmogljivejši v primerjavi z zdajšnjimi modeli. Ti naj bi bili namreč v povprečju za kar 10 odstotkov zmogljivejši od procesorjev s sredicami Skylake.

Procesorji Intel Rocket Lake bodo opremljeni z vgrajeno grafično kartico 12. generacije, kar pomeni, da bo združljiva tako z vmesnikoma HDMI 2.0b in DisplayPort 1.4a kot z vodilom PCI-E 4.0. Poleg tega pričakujemo polno združljivost s sistemskimi pomnilniki DDR4 ter podatkovnimi vmesniki Thunderbolt 4.0 in USB 3.2 2×2 zmogljivosti 20 gigabitov na sekundo. Podporo zanje pa bodo zagotovili sistemski nabori družine 400. Za združljivost bo le treba posodobiti strojno kodo osnovne plošče, v kolikor bo ta na voljo.

Najzmogljivejši predstavnik nove družine Intelovih procesorjev Rocket Lake bo opremljen s šestimi procesorskimi sredicami oziroma 12 procesorskimi nitmi. Novost bo podatke preračunavala z osnovno frekvenco 3,5 gigaherca, v pospešenem načinu delovanja pa bo dosegla do 5,0 gigahercev. To pomeni, da bo podjetje Intel z njimi poskušalo konkurirati prihajajočim procesorjem AMD družine Ryzen 4000, ki vsaj na papirju obetajo veliko, hkrati pa naj bi bili tudi cenovno nadvse ugodni.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku