Računalništvo, telefonija
20.12.2018 20:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zmage in porazi na trgu mobilne telefonije v letu 2018

Zmage in porazi na trgu mobilne telefonije v letu 2018
Zmage in porazi na trgu mobilne telefonije v letu 2018

Medtem, ko se leto 2018 počasi poslavlja, smo si vzeli čas in naredili kratek pregled zadnjih 12 mesecev, da bi ugotovili, kateri proizvajalci pametnih telefonov so v letu 2018 izgubili in kateri zmagali? Leto, ki se izteka, je prineslo nekaj sijočih uspehov in brutalnih porazov, seveda pa smo lahko videli tudi nekaj klasičnih, pričakovanih novosti, na drugi strani pa peščico vidnejših preskokov, ki so za nekatere proizvajalce pomenili velik uspeh. Spodaj bomo pogledali čez tiste osnovne podatke in številke ter izbrali naprave in strateške poteze, ki so nas v letu 2018 najbolj prepričale oz. razočarale.

Zmagovalec leta 2018: OnePlus

Nihče od proizvajalcev pametnih telefonov ni leto 2018 preživel bolje kot OnePlus. Navdušil nas je predvsem z najnovejšim modelom OnePlus 6. OnePlus-u je uspelo nekaj, kar ni uspelo nobenemu konkurentu: izdal je estetsko dovršeno napravo, ki je konkurente uspela prehiteti za nekaj sto evrov, mišljeno v nižji ceni. Le nekaj mesecev pozneje je OnePlus še nekoliko dodatno stopil na plin in izdal OnePlus 6T, telefon, ki je ponudil “in-screen” senzor prstnih odtisov in tehnologijo prepoznavanja obraza. Edina stvar, ki je OnePlus-u odnesla zmago za “telefon leta”, je bila kamera, ki nikakor ni dosegla ravni konkurentov.

Kar pa se tiče strateške zmage, pa ni nobenega dvoma, kajti s tem, ko se je OnePlus preselil iz v celoti “on-line” prodajalca v “in-store” prodajalca, v sodelovanju z ameriškim T-Mobile in družbami O2, EE in Vodafon v Veliki Britaniji, je naredil izjemen preskok v pravo smer seveda. To je pomenilo, da so kupci lahko sploh prvič dejansko preizkusili telefon in ga šele nato kupili. Smo omenili tudi to, da OnePlus deluje tudi na omrežju Verizon v ZDA? OnePlus je dolgo časa ostal praktično globoko v ozadju, leta 2018 pa je prišel na površje in stopil iz sence.

Asus, BlackBerry (TLC), Honor, Nokia (HMD Global), Xiaomi

Kot lahko vidimo zgoraj sta dve znamki pod novo “mamo”, kajti Nokio izdelujejo finsko podjetje HMD Gobal, medtem ko BlackBerry proizvaja kitajski proizvajalec TLC Communications. Oba sta letos dokazala, da dobro vesta, kaj počneta.

HMD Global se je izkazal kot močno povezan s koreninami Nokie – odlična kvaliteta gradnje naprav, ki poleg vsega nudijo tudi dobro vrednost za dani denar. V kategoriji najboljših “budget” telefonov smo izbrali Nokia 7.1 in Nokia 6.1, katera oba poganja Android One. Kot vse kaže se je blagovna znamka uspela potegniti iz krize z Microsoftovim eksperimentom in vsekakor nas že vse zelo zanima, kaj sledi.


Kar se tiče BlackBerryja in uspeha model KeyOne, ki so ga mnogi pripisali zgolj nostalgiji zvestih kupcev, je novi model, BlackBerry Key 2 pokazal, da temu ni bilo tako. Gre za definitivno najboljši telefon s tipkovnico, hkrati pa je vredno omeniti tudi dobro vzdržljivost baterije, kvalitetne materiale in učinkovito in varno programsko opremo.


Letošnje leto je bilo prav posebno tudi za to, ker smo po dolgem času spet govorili o Asusu. Zahvaljujoč se presenetljivo solidnemu telefonu Zenfone 5Z, redkemu konkurentu OnePlus-a, in “gaming stroju” Asus ROG.


Honor se še naprej pomika k popolni neodvisnosti od Huaweia in zato je tudi v 2018 nadaljeval s proizvodnjo cenovno dostopnih pametnih telefonov kot so Honor 10, Honor 8 in Honor Play. Združil je dizajn, ki pritegne vsakogar ter verjetno najboljšo strojno opremo, ki jo bomo našli med “budget” ali “mid-range” telefoni. Vsekakor zmagovalna strategija za Honor.


Ne glede na to, da si še mora izboriti nekaj prostora pod “soncem” mobilne telefonije, moramo omeniti tudi kitajskega proizvajalca Xiaomi. Letošnje leto je nadaljeval z inovacijami na področju unikatnih dizajnov in odlične ponudbe za dotično ceno. Zagotovo se spomnimo telefonov Mi Mix 2S in Pocophone F1.


Mešani občutki za Apple, Google, Huawei, Oppo in Samsung

Pixel 3 je po izboru portala DigitalTrends najbolj priljubljen telefon, kajti ponudil je skoraj zagotovo najboljšo kamero in vrhunsko dovršeno programsko opremo. Še ena stvari, ki dela Google tako zelo poseben, je dejanska uporabnost njihove umetne inteligence in ne zgolj poizkusi kot pri ostalih proizvajalcih. Kljub vsemu je potrebno izpostaviti, da je Pixel 3 XL z zloglasno režo sicer pritegnil določeno količino zanimanja, vendar bo Google moral iz marketinškega vidika narediti še veliko več, da bi Pixel zasidral v glave potencialnih kupcev.


Huawei je v začetku leta nastavil pravo smer in tudi hitrost, kajti uspelo mu prodati več kot Apple. Izdal je dva izmed najbolj zmogljivih telefonov, ki smo jih kdajkoli videli – P20 Pro in Mate 20 Pro, – poleg teh pa je ponudil pe nekaj manj dragih, vendar še vedno dovolj privlačnih naprav. Na žalost se je lepa slika, ki jo je Huawei ustvaril, skrivila s političnimi problemi. Huaweijeve sanje, da bi prodrl na trg ZDA, so pogorele na celi črti in samo vprašanje je, kaj se bo zgodilo v letu 2019. Še vedno sicer pričakujemo uspešno poslovanje znamke drugod po svetu, za trg ZDA pa stvari ostajajo odprte.

Apple je preživel t. i. S leto, z nekaj pregrešno dragimi modeli, ki pa niso ravno uspeli nadgraditi lanskoletnih. Definitivno se strinjamo, da je iPhone XR pametna poteza, predvsem iz vidika cene in dostopnosti za kupca, vendar se nekako ne moremo znebiti občutka, da šele zdaj resnično vidimo, kako zelo precenjena sta XS in XS Max. Huawei je leto končal na drugem mestu po prodaji, kar je sploh prvič v sedmih letih, da je nekdo stopil med velikana Apple in Samsung.


Tudi Samsung ni imel ravno idealnega leta, še posebej, ko pomislimo na nadaljevanje serije Galaxy – še vedno pa je po prodaji daleč najboljši. Modeli Galaxy S9, S9 Plus, in Note 9 so bili vsi izjemno uspešni, ampak tiste najbolj stroge kritike niso uspeli navdušiti. Ne smemo pozabiti tudi na model A9, ki je prišel kot strela z jasnega, seveda pa je bilo vseskozi tudi veliko govora o upogljivem telefonu, na katerega še čakamo.


Verjetno za proizvajalca Oppo še večina ni slišala, ampak gre za uspešnega kitajskega proizvajalca pametnih telefonov, ki na kitajski in indijski trg pošilja milijone telefonov. Tako kot ostali tudi Oppo cilja na Evropo in ZDA, vendar je do tam še dolga pot. Testiranja modela Oppo Find X so sicer pokazala nekaj dobrih lastnosti – najbolj izstopa neverjetni dizajn s “pop-up” kamero – ampak gledano v celoti pametnemu telefonu še veliko manjka.


Poraženec leta 2018: Red

Po veliki napaki in napovedovanju prave mojstrovine v obliki modela Red Hydrogen One, je realnost bila popolnoma drugačna. Na veliko opevani “4-View” ekran, ki so ga oglaševali kot boljši od “3D ekrana”, se je na koncu izkazal kot ekran z omejenimi zmožnostmi, z omejeno podporo vsebine. V telefon so vgradili starejši procesor in starejšo verzijo Androida ter postavili pregrešno drago ceno za to kvaliteto. To se je vsekakor izkazalo kot neumna poteza, prav tako pa smo pričakovali veliko boljšo kamero, kajti navsezadnje govorimo o pojdetju, ki proizvaja kamere. Edina solidna naprava, ki nas je letos še bolj razočarala, je Palm, o kateri pa ne bi izgubljali besed.

HTC, LG, Motorola (Lenovo) in Sony

Zaradi slabšanja prodaje se je povečalo število odpuščenih pri HTC in podjetje se je počasi začelo krčiti. Na žalost tudi obeti niso najboljši in čeprav naj bi model HTC U12 Plus bil tisti, ki bi HTC dvignil na zeleno vejo, temu kot vse kaže ne bo tako. Da pa to še ni vse, bo negativno vplivala na poslovanje HTC-ja tudi omejeno dostopnost do modela HTC U12 Life.

Vidimo lahko, da je eden prvih Androidov, HTC, v krizi. Podjetje, ki je nekoč bilo vodilno po številu inovacij na področju pametne telefonije, danes le žalostno gleda za konkurenco, ki HTC prehiteva v vseh možnih kategorijah. Mogoče bi lahko HTC stvari še obrnil sebi v prid, vendar za zdaj nič ne kaže, da bi lahko do tega prišlo.

Sony se je letos na trgu obračal zelo okorno, saj je zamudil s spremembo robov na svojih napravah, prav tako pa je bil zelo počasen pri redizajniranju linije pametnih telefonov. Končno pa nam je predsavil ukrivljeni Xperia XZ2. Na žalost je dotični model naletel na težave s programsko opremo, kar ga je stalo, da bi izstopal iz množice. Sonyjeva prodaja je v letu 2018 bila slaba, saj se je v obdobju med julijem in avgustom spustila na 1,6 milijona prodanih naprav. Lansko leto je bila v istem obdobju prodaja 3,4 milijone. Menimo, da je model Xperia XZ3, z osupljivim OLED ekranom korak v pravo smer, kar pa še ne pomeni, da Sonyjevo mobilno divizijo ne čaka veliko dela.

Motorola je dolga leta vladala v “budget” razredu mobilnih telefonov, vendar se nam nekako zdi, da je letos na tem mestu odigrala glavno vlogo Nokia. Pod Lenovom je Motorola izdajala preveč telefonov, večino povsem nerelevanrnih. Zdi se, da je celotna serija modelov razočaranje in bi vse skupaj bilo veliko lažje in bolj kvalitetno, če bi Motorola preprosto ukinila določene modele in s tem pospešila tudi Android posodobitve, ki so v letošnjem letu nemalokrat ponagajale uporabnikom.

Začetek leta je za LG bil zelo pomemben, kajti odločili so se za povsem novo strategijo. Vse od leta 2016 se že soočajo s težavami in celotna mobilna divizija je bila deležna reorganizacije. Odločili so se, da se ne bodo šli letnega cikla izdajanja naprav, temveč bodo izdajali več modelov z manjšimi posodobitvami. Na žalost se je potem izkazalo, da je rezultat nove strategije preveliko število novih modelov, ki se med seboj ne dopolnjujejo. Prodaja namesto, da bi zrasla, je še bolj padla in LG potisnila še globlje v prepad.


Prijavi napako v članku