Telefoni
09.10.2018 12:05

Deli z drugimi:

Share

Kateri iPhone je pravi za vas? iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7

Kateri iPhone je pravi za vas? iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7
Kateri iPhone je pravi za vas? iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7

Applova nova modela iPhone XS in iPhone XS Max sta na police trgovin prispela 21. septembra, medtem ko bo iPhone XR izšel dober mesec pozneje, in sicer 26. oktobra. Poleg starejših modelov iPhone 8 in 8 Plus ter iPhone 7 in 7 Plus imamo možnost, da še vedno izbiramo med sedmimi različnimi modeli Applovega telefona.

Torej, kateri iPhone je pravi za vas? Ali je vredno odšteti brutalnih 1.499 dolarjev (preračunanih 1.299 evrov) za iPhone XS Max s 512 GB pomnilniškega prostora? Ali pa bi vseeno raje privarčevali nekaj denarja in izbrali cenovno dostopnejši iPhone 7 z 32 GB pomnilniškega prostora za 499 dolarjev (preračunanih 432 evrov)?

Za vas smo pripravili kratek pregled vseh iPhonov, ki so še na voljo v redni prodaji in upamo, da vam bomo vsaj za odtenek olajšali nakupno odločitev.

iPhone XS Max

Če želite absolutno najboljši iPhone z najbolj vzdržljivo baterijo in največ pomnilniškega prostora, potem je iPhone XS Max prava izbira za vas.

Kaj ponuja iPhone XS Max?

16,51-centimetrski ekran definitivno ni primeren za vsakogar. iPhone XS Max bo navdušil samo največje ljubitelje iPhonov, ki so za telefon pripravljeni globoko seči v žep. Kljub “edge-to-edge” dizajnu naprave je Max v resnici nekoliko manjši od iPhona 8 Plus, katerega ekran sicer meri 13,97 cm.

XS Max ponuja Applov Super Retina HD OLED zaslon, ki poskrbi za globlje črne barve in bolj ostre barve na splošno. V primerjavi s predhodnimi LCD ekrani je to zagotovo korak naprej v razvoju. Kar se tiče učinkovitosti delovanja je XS Max opremljen z Applovim novim A12 Bionic procesorjem, ki je 2-krat hitrejpi od lanskoletnega A11 Bionic čipa, prav tako pa ima vgrajeno 50 odstotkov hitrejšo grafično procesno enoto. Razlika se najbolj pozna ob igranju iger in uporabi aplikacij z navidezno resničnostjo. Max osnovni model ponuja 64 GB pomnilniškega prostora za ceno 1.099 dolarjev (preračunanih 952 evrov), medtem ko 256 GB model stane 1.249 dolarjev (preračunanih 1.082 eur) in kot že omenjeno 512 GB model, ki stane 1.499 dolarjev (preračunanih 1.299 evrov).

Kar se tiče kamere, ima Max trenutno najboljšo med vsemi iPhone modeli, njegova baterija pa naj bi omogočala 15 ur brezžičnega predvajanja videov, kar je skoraj uro in pol več kot baterija iPhona X.

iPhone XS

Če želite najboljše, kar Apple lahko ponudi, vendar v nekoliko bolj kompaktni obliki in hkrati za bolj ugodno ceno, potem izberite iPhone XS.

Kaj ponuja iPhone XS?

Apple’s iPhone XS je klon iPhona XS Max, vendar v nekoliko manjši obliki. Govorimo o enakem procesorju, kamerah, enakih zmožnostih baterije in enakih pomnilniških kapacitetah. Razlika pa je v ekranu, kajti XS ima 14,73-centimetrski ekran, ki je “žepu prijaznejši” od zgoraj opisanega 16,51-centimetrskega ekrana. Razlika v velikosti se potem pozna tudi v kapaciteti baterije, namreč XS omogoča 14 ur predvajanja videov.


Vse našteto mora imeti tudi cenovne posledice – XS osnovni model ponuja 64 GB pomnilniškega prostora za ceno 999 dolarjev (preračunanih 866 evrov), medtem ko 246 GB model stane 1,149 dolarjev (preračunanih 996 evrov). Model s 512 GB pomnilniškega prostora stane 1,349 dolarjev (preračunanih 1.169 evrov).


iPhone XR

Če želite učinkovitost in zmogljivost iPhona XS brez astronomske cene, potem izberite iPhone XR.


Kaj ponuja iPhone XR?

The iPhone XR je take vrste telefon, da ga boste kupili, če vam je v prvi vrsti mar za učinkovitost delovanja naprave in šele na to za vse ostalo. Prav tako kot XS in XS Max tudi XR ponuja “edge-to-edge” ekran, vendar je za razliko zgoraj opisanih modelov XR opremljen z LCD Liquid Retina HD ekranom. To pomeni, da HDR fotografije in posnetki odpadejo.


Velikost ekrana pade ravno med modela XS in XS Max, kajti govorimo o 15,94-centimetrskem ekranu. Namesto “telefoto” leže uporabi 12 MP širokokotno kamero, kar pa ne pomeni, da bodo končni izdelki slabi, bodo pa nekoliko manj dovršeni kot pri modelih XS in XS Max. Zanimiva Applova poteza je morda tudi ta, da se za model XR ni odločil za Applovo 3D Touch tehnologijo.


Po drugi strani pa XR ponuja 16 ur predvajanja videov, kar je torej največ izmed do sedaj predstavljenih iPhonov, hkrati pa je dobra novica tudi cena, ki je do sedaj najnižja.Osnovna cena modela XR je 749 dolarjev (preračunanih 649 evrov) s 64 GB pomnilniškega prostora. Za ceno 799 dolarjev (preračunanih 692 evrov) dobimo 128 GB prostora, medtem ko 256 GB model stane 899 dolarjev (preračunanih 779 evrov).


iPhone 8 Plus

Si želite iPhone z resnično velikim ekranom in se hkrati ne morete posloviti od gumba “Domov”? Izberite iPhone 8 Plus.

Kaj ponuja iPhone 8 Plus?

Apple je prenehal s prodajo iPhona X, kar pomeni, da če želimo velik ekran brez, da bi za to morali odšteti celo premoženje, potem je prava izbira iPhone 8 Plus. Na voljo je za ceno 699 dolarjev (preračunanih 606 evrov) (64 GB) in 849 dolarjev (preračunanih 736 evrov) (256 GB).


13,97-centimetrski Retina HD ekran sicer ne bo sproduciral takšnih barv kot jih dobimo pri modelih XS in XS Max, vendar pa vseeno lahko kvaliteto ekrana primerjamo z novim iPhonom XR. Tudi v primeru procesorja ne bo hitrost enaka kot pri modelih XS, XS Max in XR, pa vendarle bo povsem dovolj za večino navadnih uporabnikov. iPhone 8 Plus je opremljen z lanskoletno verzijo procesorja A11 Bionic.


8 Plus tako kot XS in XS Max ima dvojno lečo na zadnji kameri ter poleg tega še širokokotno in “telefoto” lečo.


iPhone 8

Če želite novejši iPhone in ne želite zanj odšteti veliko denarja, potem je za vas iPhone 8.


Kaj ponuja iPhone 8?

iPhone 8 je opremljen z vsemi orodji in lastnostmi iPhona 8 Plus, brez dodatne “teže” velikega ogrodja in ekrana. Telefon ima 11,94-centimetrski ekran, kar ga dela najbolj “žepu prijaznega” v celotni seriji iPhonov. Enako kot iPhone 8 Plus je tudi manjši model opremljen z Retina HD ekranom in A11 Bionic čipom. Za razliko iPhona 8 Plus ima 8 zgolj enojno širokokotno kamero, kar pomeni, da ne dobimo 2-kratnega optičnega zooma.


iPhone 8 je na volj v verziji s 64 GB pomnilniškega prostora, za ceno 599 dolarjev (preračunanih 519 evrov) in v verziji z 256 GB prostora za 749 dolarjev (preračunanih 649 evrov). Za telefone, ki so stari eno leto, je to več kot solidna cenovna ponudba.


iPhone 7 Plus

Če želite velik telefon za karseda najnižjo ceno, potem je tukaj iPhone 7 Plus.


Kaj ponuja iPhone 7 Plus?

iPhone 7 Plus je klasični “big-screen” pametni telefon v Applovi zbirki. Ekran je enak kot pri iPhonu 8 Plus, torej 13,97-centimetrski, edina razlika je v tem, da ima 8 Plus vključeno še “True Tone” lastnost, ki avtomatsko uravnava bele barve, glede na količino svetlobe, ki jo telefon zaznava.


7 Plus je opremljen s procesorjem A10 Fusion in ne A11 Bionic kot pri iPhonu 8 Plus. 7 Plus ime dvojno kamero, vendar spet z razliko, da nima HDR lastnosti. iPhone 7 Plus ima konec koncev vse lastnosti, ki jih ima 8 Plus – manjkata le brezžično polnjenje in hitrejši procesor. Cena je 569 dolarjev (preračunanih 493 evrov) za model s 32 GB pomnilniškega prostora in 699 dolarjev (preračunanih 606 evrov) za 128 GB prostora.


iPhone 7

Si želite iPhone, vendar pazite na vsak evro? iPhone 7 čaka na vas.


Kaj ponuja iPhone 7?

iPhone 7 je najcenejši Applov iPhone, ki se trenutno še prodaja. Sicer je še vedno možno kupiti starejše modele preko preprodajalcev, vendar če iščemo iPhone preko Appla, potem je model 7 zadnja možnost. Opremljen je z 11,94-centimetrskim Retina HD ekranom in A10 Fusion procesorjem. iPhone 7 je manjša verzija iPhona 7 Plus in za razliko tega modela nima dvojne kamere.


Za 449 dolarjev (preračunanih 389 evrov) dobimo model z 32 GB pomnilniškega prostora, medtem ko za 549 dolarjev (preračunanih 475 evrov) dobimo model s 128 GB.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku