Računalništvo, telefonija
13.02.2017 07:51
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kar četrt milijona javnih uslužbencev bi lahko zamenjali roboti

Britanska vlada razmišlja, da bi v naslednjih 15 letih z roboti in umetno inteligenco nadomestila okoli 250 tisoč javnih uslužbencev.
Britanska vlada razmišlja, da bi v naslednjih 15 letih z roboti in umetno inteligenco nadomestila okoli 250 tisoč javnih uslužbencev.

Japonska zavarovalniška hiša Fukoku Mutual Life Insurance je na začetku letošnjega leta napovedala, da bo odpustila kar 34 zaposlenih, njihovo mesto pa bodo prevzeli programi s področja umetne inteligence (http://bit.ly/Fukoku-Mutual-Life-RN). Tu je šlo za zaposlene, ki opravljajo izračune zavarovalniških premij za končne stranke, njihova odpustitev pa bo zavarovalnici letno prinesla za okoli preračunanih 1,1 milijonov evrov prihranka ob 30 odstotnem povišanju produktivnosti. Kot vse kaže se za enako potezo odločajo tudi pri britanski vladi.

Britanska vlada razmišlja, da bi v naslednjih 15 letih z roboti in umetno inteligenco nadomestila okoli 250 tisoč javnih uslužbencev, s tem pa bi dosegli prihranek v višini preračunanih več milijard evrov. Z umetno inteligenco naj bi nadomestili okoli 10 odstotkov osebja v zdravstvu in okoli 90 odstotkov v javni upravi. S tem bi lahko na letni ravni skupno privarčevali preračunanih 4,7 milijard evrov, ki bi jih lahko namenili za druge bolj pomembne projekte. Poleg tega bi bili roboti z umetno inteligenco bolj učinkoviti, kar pomeni, da bi bili državljani bolj zadovoljni s storitvami.

Že do leta 2020 bi lahko ljudje zaradi robotov in razvoja umetne inteligence izgubili do pet milijonov delovnih mest v 15 glavnih svetovnih gospodarstvih. Roboti bi lahko že kmalu začeli množično prevzemati delovna mesta, kot so čistilec, učitelj, atlet, medicinska sestra, prodajalec, hotelir, igralec in celo pilot. Ljudje bodo delovna mesta izgubljali tudi zaradi delne avtomatizacije proizvodnih procesov. Udeleženci lanskoletnega svetovnega ekonomskega foruma so celo ocenili, da bi lahko ljudje zaradi avtomatizacije izgubili več kot sedem milijonov delovnih mest, najbolj prizadeta sektorja bi bila pisarniško delo in storitvene dejavnosti. Na srečo pa naj bi se pojavilo več kot dva milijona novih delovnih mest, in sicer v na bolj specializiranih področjih, kot so na primer računalništvo, matematika, arhitektura.


Prijavi napako v članku