Tiskalniki in skenerji
Triki in nasveti
20.11.2023 07:00

Deli z drugimi:

Share

Kam z nedelujočim tiskalnikom?

Zavedanje o okoljskih vplivih je ključnega pomena tudi pri uničevanju tiskalnikov. Odkrijte, kako zavreči tiskalnik na okolju prijazen način in kako premišljeno izbrati novo napravo na karseda trajnosten način.

Tiskalniki so zapletene naprave, sestavljene iz različnih materialov, kot so plastika, kovine, elektronika in drugi deli, ki so lahko označeni kot nevarni odpadki. Živimo v časih, ko je skrb za planet ena glavnih prioritet mnogih in zato obstaja več okolju prijaznih načinov, kako se znebiti tiskalnika.

Najboljši tiskalniki na svetu lahko že po nekaj letih dosežejo konec svoje življenjske dobe, če recimo črnilo ali toner nista več na voljo. Poleg tega se lahko soočimo z obrabo ali poškodbami zaradi udara strele. V vseh teh primerih je popravilo po navadi dražje od nakupa nove naprave.

Tiskalnik ni nujno neuporaben, kar pomeni, da ga ni potrebno zavreči. Morda ga nadgradite na bolj ekonomičen tiskalnik z rezervoarjem ali pa preklopite iz monokromatskega na barvni laserski tiskalnik. Kakorkoli že, tukaj je nekaj načinov, kako se znebiti tiskalnika na okolju prijazen način.

Podarite, donirajte ali prodajte delujoči tiskalnik

Če vaš tiskalnik še vedno deluje, ga lahko podarite prijatelju ali družinskemu članu. Ponovna uporaba elektronike je najboljši način, da dosežete polno vrednost naprave in tiskalniki so eni najlažjih tehničnih izdelkov za ponovno darovanje. Tudi družbena omrežja so mesto, kjer lahko povprašate, ali kdo potrebuje tiskalnik.

Da se izognete morebitnim zapletom, je najbolje, da navedete morebitne težave s tiskalnikom, podatke o tem, če potrebuje kartušo s črnilom ali toner in podobne informacije. Če ponujate “brezplačen” tiskalnik, ki je popolnoma brez črnila, lahko prejmete pritožbe zaradi izpuščanja te podrobnosti.

Tiskalnike pogosto iščejo tudi lokalne dobrodelne organizacije. Če prejmete potrdilo, ga lahko celo odpišete od davka. Tiskalnik lahko ponudite tudi brezplačno na spletu. Čeprav so majhni tiskalniki enostavni za pošiljanje, je najbolje najti nekoga lokalnega, da zmanjšate stroške in emisije toplogrednih plinov, ki nastanejo zaradi nepotrebnega transporta.

Če se prodajate dražji tiskalnik, morda želite dobiti povrnjeno nekaj njegove vrednosti. Craigslist ali Facebook Marketplace sta dobri izbiri za lokalne oglase. Poleg tega pa je objava teh brezplačna, torej nimate nobenih dodatnih stroškov.

Recikliranje nedelujočega tiskalnika

Tiskalniki običajno nimajo litijevih baterij, vendar pa črnilo in toner lahko vsebujeta druge težke kovine in kemikalije, ki lahko onesnažijo podtalnico. Veter lahko dvigne drobne delce tonerja in razprši odpadke. Pomembno je pravilno reciklirati kartuše in tonerjem ter pravilno odstraniti preostale dele tiskalnika.

Dolga leta so ljudje poškodovano in staro elektroniko metali v smeti, ki so končala na odlagališčih, kar je povzročilo problem nevarnih odpadkov. Na srečo danes že imamo rešitev za neuporabne tiskalnike.

Dejstvo je, da tiskalnika ne morete odvreči v zabojnik za recikliranje, saj je izdelan iz več vrst materialov. Tudi, če razstavite star tiskalnik na kovinske in plastične komponente, so večinoma neprimerne za programe recikliranja za gospodinjstva.

Veliko predvsem večjih krajev ima programe za recikliranje elektronskih odpadkov, ki pomagajo rešiti ta problem. Včasih so na voljo skupnostni dogodki za recikliranje, ko lahko oddate uporabljeno elektroniko in baterije za recikliranje. Preverite pri svoji lokalni skupnosti ali ponudniku odstranjevanja odpadkov, kdaj in kje lahko reciklirate naprave, kot so tiskalniki.

Obstajajo pa tudi nekatere elektronske in pisarniške trgovine, ki sprejemajo stare tiskalnike in kartuše za tiskalnike. Povprašajte v lokalnih trgovinah, ali imajo program za recikliranje elektronike, ki sprejema tiskalnike ali kartuše.

Proizvajalčevi programi recikliranja

Poleg rešitev tretjih oseb imajo skoraj vsi glavni proizvajalci programe za recikliranje tiskalnikov. Preverite lahko spletne strani podjetij HP, Epson, Brother, Canon in podobnih, ki imajo pripravljena posebna navodila.

Proizvajalec plača poštnino, vendar morate tiskalnik zapakirati in upoštevati posebna pravila, da se kvalificirate za brezplačno recikliranje. Čeprav ta metoda pomaga preprečiti e-odpadke, vračanje nepotrebnega tiskalnika ni najbolj okolju prijazna izbira, saj dostavna vozila prav tako ustvarjajo ogljikov dioksid.

Ponovna uporaba delov

Zadnja možnost je, da obdržite pokvarjen tiskalnik in uporabite dele za popravilo podobnega modela. Na žalost so deli redko zamenljivi. Potrebujete dva tiskalnika istega proizvajalca in znotraj iste družine.

Proizvajalci lahko osvežijo starejši model tiskalnika z novimi funkcijami in mu dajo podobno modelno številko. To verjetno ni vredno truda, razen če imate izkušnje s prenovitvijo elektronike.

Če imate dva neuporabna tiskalnika istega tipa, bi še vedno morali ugotoviti, kaj je narobe in nato odstraniti ter zamenjati nedelujoči del, da bi en tiskalnik spet deloval. To pomeni precej dela, zato je ta rešitev smiselna le, če gre za drage tiskalnike.

Nakup vzdržljivega tiskalnika

Če tiskalnik uporabljate pogosto, razmislite o nakupu vzdržljivega tiskalnika za majhna podjetja, ki je zasnovan tako, da zdrži dalj časa. Tovrstni produkti namenjeni večjemu delovnem obsega morda na začetku stanejo več, vendar pogosto zdržijo dovolj dolgo, da se začetni višji strošek izplača.

Vredno je omeniti, da so laserski tiskalniki običajno bolj vzdržljivi od brizgalnih tiskalnikov, vendar to ni nujno pravilo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
laserski tiskalniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več