Triki in nasveti
22.01.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Kakšna je razlika med VPN-ji in antivirusno prgramsko opremo

Kakšna je razlika med VPN-ji in antivirusno prgramsko opremo
Kakšna je razlika med VPN-ji in antivirusno prgramsko opremo

Ali je antivirus in VPN ista stvar? Ne, niti približno. Oba nudita zaščito, vendar različno, prav tako pa sta opremljena z različnimi lastnostmi. Pa si poglejmo, katere so prednosti, če uporabljamo ali eno ali drugo.

Vsi dobro vemo, da moramo imeti posodobljeno antivirusno opremo na naših računalnikih kajne? VPN-ji pa so nekoliko manj znani in zato se jih ljudje tudi izogibamo. Verjetno veste, da VPN pomeni “Virtual Private Network”, kaj dosti več pa vedo le redki. V tem članku smo se odločili, da razjasnimo glavne pojme in osnove delovanja obeh orodij, da pokažemo glavne razlike med VPN-ji in antivirusi, dotaknili pa se bomo tudi razlogov, zakaj je koristno, če uporabljamo oboje.


Zakaj bi morali uporabljati VPN?

Povedno najbolj preprosto, VPN je šifrirana internetna povezava. Torej, če smo vsaj malo seznanjeni z načinom, kako deluje Wi-Fi, verjetno vemo, da nam vsa Wi-Fi omrežja, ki so zaščitena z geslom, nudijo šifrirano povezavo, ki pa je v tem primeru vzpostavljena zgolj med našo napravo in routerjem ali “vročo točko”.


VPN poskrbi za šifriranje povezave med našo napravo in enim od serverjev VPN ponudnika, ki je lahko lociran kjerkoli na svetu. To pomeni, da ne more nihče videt naših obiskanih spetnih strani, prenešenih datotek, ali kakršnihkoli drugih osebnih ali finančnih informacij. To je pomembno iz treh glavnih razlogov:

  • VARNOST – Prvič, če smo povezani na javni Wi-Fi, obstaja velika verjetnost, da to omrežje ni zaščiteno z geslom. To posledično pomeni, da povezava ni šifrirana, poleg tega pa, da lahko skorajda vsak, ki ima osnovno programsko opremo, lahko šifrira stvari, ki jih pošiljamo preko te povezave. Nekatere aplikacije – predvsem finančne aplikacije – šifrirajo podatke zaradi varnosti in gesla bi tako ali tako morala biti šifrirana. Kar pa se tiče ostalih stvari, kot so sporočila in emaili, ki se pošiljajo kot tekst, jih načeloma lahko prebere vsak.
  • ZASEBNOST – Drugi razlog je, da lahko vladne organizacije vidijo, kaj počnemo na spletu, če ne uporabljamo VPN-jev. Torej, če jih bomo uporabljali, bomo stopnjo zasebnosti dvignili na višji nivo. Glede na to, da se z uporabo VPN-jev naš, originalni IP naslov zamenja z IP-jem ponudnika VPN storitev, postanemo na tak način anonimni, kar onemogoči spletnim stranem, da bi nam sledile. Ne smemo pa pozabiti, da če se vseeno prijavimo v neko spetno stran z geslom in uporabniškim imenom, ta stran ve, kdo smo (vendar o nas pozna samo tiste informacije, ki smo jih v času prijave delili s spletno stranjo). Torej, anonimnost, ki jo nudijo VPN omrežja, seže samo do te meje.
  • VIRTUALNA LOKACIJA – Dejstvo, da spletna stran ne pozna naše prave lokacije, lahko z uporabo VPN-jev dostopamo do strani in vsebin, katere sicer ne bi mogli obiskati. Na primer, nekatere ameriške spletne strani blokirajo ves EU promet, ker tako narekuje GDPR. Namesto, da spletne strani uskladijo svoje delovanje z GDPR pravili, je “lena” varianta naslednja: detektirajo, kdaj spletno stran obišče uporabnik iz EU in mu preprostor onemogočijo uporabo spletne strani. Če pa uporabljamo VPN storitev z enim ali več ameriških serverjev, se lahko povežemo na enega od teh serverjev in spletna stran bo mislila, da smo locirani v ZDA in nam dovolila uporabo. Enako velja tudi za pretočnost video vsebin. Verjetno smo se že vsi srečali z omejitvami pri predvajanju določenih vsebin kajne? To pomeni, da določene serije lahko gledamo zgolj v določenih regijah. Na primer, ugotovimo lahko, da ne moremo gledati Hulu izven Velike Britanije, prav tako pa ne moremo gledati BBC iPlayer, če nismo v Veliki Britaniji.

Medtem kot so nekatere storitve na voljo v različnih regijah – Netflix in Amazon Prime Video – se vsebina precej razlikuje od regije do regije. Z uporabo VPN-ja lahko dostopamo do teh “omejenih” vsebin, kljub temu, da se ne nahajamo v državi, v kateri velja omejitev.
Praktično vsi VPN ponudniki nam omogočajo, da uporabljamo enojni račun na večih napravah, kar pomeni, da po navadi lahko zaščitimo svojo celotno družino za nekaj evrov na mesec. Med najbolj popularne VPN-je in tudi najbolj kvalitetne spadata gotovo tudi NordVPN and ExpressVPN.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več