Triki in nasveti
12.08.2011 10:47
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako zaščititi pomnilniški ključ USB z Windowsi 7?

Šifriranje je najbolj primeren način zaščite podatkov.
Šifriranje je najbolj primeren način zaščite podatkov.

Prave mobilnosti si danes skorajda ne moremo več predstavljati brez pomnilniškega ključa USB, saj je priročen medij za prenos podatkov in večpredstavnostnih vsebin. Zato ne preseneča, da proizvajalci poskušajo zasnovati miniaturne pomnilniške medije, ki bi nas čim manj ovirali pri opravljanju vsakdanjih opravil. Ker velja nenapisano pravilo, da manjši kot je pomnilniški ključ, lažje ga izgubimo oziroma nam ga ukradejo, je priporočljivo, da shranjene podatke zaščitimo s šifriranjem.

Na srečo je šifriranje pomnilniškega ključa USB precej lažje opravilo, kot si lahko predstavljamo. Za zaščito naših neprecenljivih podatkov namreč potrebujemo le operacijski sistem Windows 7 Enterprise ali Ultimate. Pred pričetkom postopka vstavimo v računalnik pomnilniški ključ USB. Nato z desnim gumbom miške kliknemo nanj in izberemo “Turn on BitLocker” oziroma »Vključi BitLocker«. V drugem koraku vpišemo geslo. Priporočamo vam, da uporabite geslo, ki je daljše od 20 znakov in vsebuje vsaj tri različne znake.

Varnostni program BitLocker nam bo nato ponudil obnovitveni ključ oziroma recovery key, ki ga lahko shranimo na drugi pomnilniški medij ali natisnemo. Ta nam bo seveda prišel v poštev le v primeru, da bomo pozabili vstopno geslo. Zaradi tega vam priporočamo, da ga shranite na varno mesto, ki je dostopno le vam. V zadnjem koraku postopek zaključimo s klikom na gumb »Start encrypting« oziroma »Prični s šifriranjem«.

Čas šifriranja je seveda odvisen od velikosti in zmogljivosti vašega pomnilniškega ključa. Po končanem postopku bo dostop možen le še z vnosom gesla. Ključ bomo lahko uporabljali celo na operacijskih sistemih Windows XP in Vista, vendar le v načinu branja. Če vam bo postopek zaščite pomnilniškega ključa USB povzročal preglavice, se po pomoč in nasvete seveda lahko zatečete na Forum Računalniških novic (http://goo.gl/bBIpG).


Prijavi napako v članku