Triki in nasveti
06.08.2011 09:27
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako z mobilnim telefonom napraviti dobro fotografijo

Izklopite bliskavico, če ta ni potrebna.
Izklopite bliskavico, če ta ni potrebna.

Večkrat se zgodi, da v našem žepu pač ni digitalnega fotoaparata, zato je v situacijah, ko nekaj enostavno moramo ovekovečiti na sliko, preprosta in najboljša rešitev naš mobilni telefon. Večina sodobnih telefonov ponuja kamero z ločljivostjo od treh milijonov slikovnih točk pa vse tja do 14. Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo omogočili narediti dobre slike, ne glede število slikovnih točk, ki jih premore vaš mobilnik.

V večini primerov bo mobilni telefon ponujal osnovne nastavitve kamere, ki jih vsekakor preletite, če že ne popolnoma prilagodite lastnim potrebam. Vsekakor se pri tem ne zanašajte na samodejne nastavitve, ker bo v večini primerov vaš trud bržkone zaman. Kamero obvezno nastavite na največjo možno ločljivost, s čimer boste lahko posneli največ podrobnosti. Če vgrajen fotoaparat ponuja nastavitve za fotografiranje v zaprtih prostorih, si vzemite nekaj časa in eksperimentirajte.

Izklopite bliskavico, če ta ni potrebna. Pogosto se namreč zgodi, da ob uporabi bliskavice slika izpade enostavno grozno. Raje kot bliskavico poskusite najti dodaten vir svetlobe okoli želenega objekta. Najboljše fotografije boste namreč dobili, če bo v okolju veliko svetlobe. Intenzivnost svetlobe bo vplivala tudi na barve. Če vaš telefon ponuja opcijo ravnovesja beline, vam ponovno svetujemo, da se malo poigrate z različnimi nastavitvami. Naredite nekaj identičnih posnetkov v oblačnih in sončnih razmerah ali ob notranji svetlobi ter spremenite intenzivnosti bele barve.

Še en dejavnik, ki vpliva na kakovost slike, je vsekakor stabilnost aparata. Zaradi majhnega objektiva ali zaradi sporne hitrosti zaklopke (čas med zajemanjem slike in dejanskim klikom sprožilca) je slika lahko večkrat motna. Zaradi tega imejte ves čas karseda mirno roko in ko stisnete na sprožilec, počakajte še nekaj sekund, da bo slika res čista. Izogibajte se opcije povečave, saj je ta pri mobilnih telefonih digitalna in ne optična.


Prijavi napako v članku