Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
29.03.2024 14:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako z HONOR Magic6 Pro zajeti najboljše fotografije ponoči in v gibanju?

Kateri telefon je najboljši? Za mnoge je to telefon z najboljšo kamero. In kaj je najboljša kamera?
HONOR Magic6 Pro lahko zajame odlične fotografiranje ponoči in v gibanju. Kako mu to uspe?
HONOR Magic6 Pro lahko zajame odlične fotografiranje ponoči in v gibanju. Kako mu to uspe?

Barve, ki jih producirajo premijski telefoni, so lahko zelo različne. Nekateri so pristaši bolj naravnih tonov, drugi bolj dinamičnih, ki pričakujejo, da bo vsak odtenek pokal od živahnosti. Kaj je boljše, je zelo subjektivno. Bolj objektivni smo lahko na drugih fotografskih področjih, kot na primer video in sposobnost stabilizacije.

Obstajata pa dva izziva, ki sta lahko trn v peti tudi najboljšim kameram – fotografiranje subjektov v gibanju in nočna fotografija. Ali se ju lahko uspešno loti najnovejši HONOR Magic6 Pro?

Kaj vse vpliva na kakovost fotografije?

Vsakič, ko kliknemo na sprožilec, se sproži verižna reakcija. Zaslonka upravlja s količino svetlobe, objektiv jo zbere in posreduje senzorju. Priključi se tudi na primer laserski daljinomer, sistem PDAF ali senzor LiDAR, ki skrbijo, da je slika vedno ostra. Za stabilizacijo skrbi elektronika ali optika, h končnemu rezultatu, še posebej pri barvni rekonstrukciji in odstranjevanju šuma, pa veliko prispevajo tudi napredni algoritmi oziroma umetna inteligenca.

Obstaja nekaj univerzalnih pravil, s katerimi si lahko pomagamo ustvariti začetno mnenje o kakovosti kamer. Velikost senzorja pomembno vpliva na kakovost fotografije. Večji senzorji imajo lahko več slikovnih mest, ki so posledično prav tako lahko večji od standardnih velikosti. Večje pike pa lahko absorbirajo več svetlobe in pri nočnih fotografijah se vsak kanček svetlobe opazno pozna na kvaliteti.

Optika je trenutno daleč najboljša rešitev za stabilizacijo. Vsak tresljaj je lahko poguben, še posebej, ko slikamo pri slabih pogojih, ali ko želimo na primer posneti predmet/subjekt v gibanju. Pri zaslonki pa iščemo širino. Širša kot je, več svetlobnih informacij lahko pride do senzorja. Pomembna je tudi goriščna razdalja, še posebej za ustvarjanje drugačne estetike.

HONOR-Magic6-Pro-slikanje-ponoci-in-v-gibanju-3
Impresivne kamere telefona HONOR Magic6 Pro

Na koncu in enako pomemben pa je tudi čip telefona. V telefon lahko vgradiš najboljše senzorje, a če jih združiš s povprečnim procesorjem, je šla naložba v nič.

Dva enaka telefona bosta v rokah dveh različnih uporabnikov dostavila zelo različne fotografije. Če je uporabnik vešč, če se zaveda vseh funkcij, ki jih kamere ponujajo, če zna prepoznati pravi objektiv za določen scenarij, če se zaveda pomembnosti položaja samega fotografa, morda se tudi poigra z nekaterimi nastavitvami (odprtost zaslonke, kontrasti …), bo lahko zajel konkretno drugačne fotografije, večinoma boljše ali pa vsaj z drugačne perspektive, ki izpadejo bolj unikatno.

HONOR Magic6 Pro je telefon, ki lahko marsikatero stvar postori sam. Večina bo lahko enostavno kliknila na sprožilec in v zameno dobila odlične fotografije. Temu pravimo »point and shoot« kamera oziroma usmeri in sproži. Takšno izkušnjo išče večina, nekateri pa hočejo izkoristiti vsak kanček potenciala, ki ga ponujajo kamere telefona.

HONOR Magic6 Pro zagotovo ima ta fotografski potencial

  • 50 MP (f/1,4-2,0) glavna kamera z OIS
  • 180 MP (f/2,6) periskopska telefoto kamera z OIS
  • 50 MP (f/2,0) ultraširoka kamera z 122˚ vidnim poljem
  • 50 MP (f/2,0) sprednja kamera z globinskim senzorjem

To so impresivne kamere, ki so nam na voljo na HONOR Magic6 Pro. Najmočnejšo orodje je vedno glavna kamera, preostale kamere pa imajo vlogo, da jo podpirajo, kadar je to potrebno. Glavna kamera na najnovejšem telefonu HONOR Magic6 Pro je pričakovano odlična. Že lansko leto so dostavili izredno zanimivo fotografsko izkušnjo, letos so jo samo še nadgradili.

Glavni kameri nikoli ne spodleti. Dnevna svetloba je njena najboljša prijateljica in skupaj poskrbita za jasne, dinamične, ostre slike, polno podrobnosti. Šum se nikoli ne prikrade na fotografijo, ima pa tudi spremenljivo zaslonko, kar pomeni, da lahko sami uravnavamo, ali želimo, da je odprta ali zaprta, odvisno kakšen učinek želimo doseči.

Ima pa še eno posebno funkcijo. Če ste kdaj želeli ujeti vaše najmlajše med igranjem športa, kolesarjenjem, tekom ali kadarkoli, ko je bil v gibanju, ste večinoma dobili »zmazke«. Ko stisnemo sprožilec, je subjekt, ki ga želimo posneti, že na drugi lokaciji, kar senzorju na telefonu povzroča ogromne preglavice. Profesionalni fotografi si pomagajo s t. i. tehniko sledenja (angl. panning), kar vključuje sledenje objektu s premikanjem fotoaparata v smeri gibanja.

Ker večina uporabnikov nima strokovnega ozadja, ima HONOR Magic6 Pro namensko funkcijo za fotografiranje objektov v gibanju. Med hitrimi bližnjicami kliknite na simbol tekača. Funkcija za snemanje v gibanju bo samodejno prilagodila hitrost sprožilca, zaslonko, ostrenje in druge pomembne faktorje. Iz »zmazka« boste tako enostavno dobili ostro sliko s podrobnostmi, ki ste jih navajeni pri običajnih fotografijah.

Kaj pa ponoči? Ko zmanjka svetlobe, se senzorji zelo hitro zmedejo. Slike so lahko pretemne, brez kontrastov, podrobnosti, polne šumov in brez prave ostrine. Pri nočni fotografiji potrebujemo daljše sprožilne čase zaklopa, široko zaslonko in senzorje, ki lahko sprejmejo čim več svetlobe. HONOR Magic6 Pro ima poseben Nočni način, kjer se zopet nastavitve samodejno prilagodijo na temnejše pogoje. Tako boste tudi ponoči imeli v rokah »point and shoot« kamero. Nič igračkanja z nastavitvami, le usmerite kamero in za vse ostalo bo poskrbel Magic6 Pro.

Ogromno zaslug za odlične nočne fotografije si zaslužijo tudi optična stabilizacija, sistem za samodejno ostrenje in pa čip Snapdragon 8 Gen 3, ki skupnimi močmi poskrbijo, da je slika vedno v fokusu. Najnovejši Snapdragon znatno pomaga algoritmom, da uspešno zapolnijo morebitne vrzeli pri barvni rekonstrukciji ali pa odpravijo šum, ki se ponoči zelo hitro prikrade na sliko.

Če želite dodati fotografijam osebno noto, lahko na primer ročno nastavite zaslonko na okoli f/1,8 ali podobno, nastavite belino na približno 3200K, ISO pa na primer med 400 in 1600, odvisno od okolja. Testirajte tudi različne perspektive oziroma položaje. Približajte ali oddaljite se od želenega subjekta, slikajte z višje ležeče točke ali pa se spustite proti tlom. Presenečeni boste, kako lahko perspektiva vpliva na končno fotografijo.

Ne smemo pa pozabiti na periskopsko telefoto kamero. 180 milijonov slikovnih pik ne najdeš ravno vsak drugi dan na telefoto kameri. Fotografije pri povečavi izpadejo odlično in tudi pri višjih povečavah in slabših pogojih lahko še vedno pohvalimo izjemno kakovost.

95 % dela bo opravil HONOR Magic6 Pro, ostalo je na vas

To je šarm današnjih pametnih telefonov. Vse preprosto deluje le z nekaj kliki in brez večjih muk. To še posebej velja za novi HONOR Magic6 Pro. Izberite pravi objektiv, vklopite želene funkcije, usmerite kamero in v galerijo dodajte dragocen spomin.

Če bi radi izvedeli več o HONOR Magic6 Pro, obiščite www.hihonor.com.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem HONOR.
Vas zanima več iz te teme?
HONOR telefoni Honor Magic6 Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več