Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
09.06.2023 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kako varno uporabljati OpenAI ChatGPT v podjetju?

CharGPT, ki ga je razvil OpenAI, je v samo 5 dneh dosegel milijon uporabnikov in jih ima že preko milijarde. V Azure OpenAI services ga lahko varno uporabljate znotraj podjetja za različne poslovne namene.

CharGPT, ki ga je razvil OpenAI, je v samo 5 dneh dosegel milijon uporabnikov in jih ima že milijardo. V Azure OpenAI services ga lahko uporabljate znotraj podjetja z ustreznim varovanjem podatkov.

Še nikoli ni bila nobena tehnologija tako osupljivo privlačna. V samo dveh mesecih je ChatGPT pridobil neverjetnih 100 milijonov uporabnikov. To ni le prelomni dosežek, ampak tudi revolucija v pristopu k strojnemu učenju (ML – machine learning) in umetni inteligenci (AI – artificial intelligence). Ponuja neskončne možnosti za avtomatizacijo in ustvarjanje vsebin. OpenAI je omogočil dostop do umetne inteligence širši javnosti z ChatGPT, vendar pa je pomembno upoštevati omejitve in odgovorno uporabo.

Uporabljajo ga skoraj vsi: študentje za pomoč pri pisanju nalog, podjetja za ustvarjanje marketinških vsebin, posamezniki za pisanje knjig v slogu priznanih avtorjev, pa tudi ljudje, ki želijo načrtovati prehrano in še več. Možnosti so resnično neskončne, omejujejo nas le naše domišljija. ChatGPT je kot izpolnitev vaših najbolj skritih želja, kot da bi duh ušel iz steklenice.

Je umetna inteligenca dobra ali slaba?

Umetna inteligenca odpira neskončne možnost. Vendar pa se nekatere organizacije in celo države že ukvarjajo z omejevanjem ali celo prepovedovanjem uporabe osebnih podatkov ter drugih občutljivih informacij s strani ChatGPT.

Potrebno je nujno ukrepanje organizacij in vlad, da vzpostavijo varnostne mehanizme za uporabo AI tehnologij. Elon Musk, eden od prvih vlagateljev v OpenAI, opozarja na potrebo po regulaciji in opozarja na “tveganja za družbo in človeštvo”, ki jih predstavljajo orodja AI. Priznava pa tudi, da lahko AI prinese tako negativne kot pozitivne posledice ter odpira številne priložnosti.

Sundar Pichai, izvršni direktor podjetja Google, opozarja, da je AI lahko tako dober kot slab, odvisno od pravilne implementacije, ter poudarja potrebo po regulaciji, ki bi bila podobna pogodbam, ki urejajo uporabo jedrskega orožja.

ChatGPT v podjetjih

Uporaba ChatGPT v podjetjih zahteva premišljeno usposabljanje zaposlenih. S temeljito izobrazbo o pravilni uporabi te tehnologije lahko izboljšajo tudi poslovanje. Pomembno je, da ljudem posredujemo znanje o nevarnostih in priložnostih, ki jih ta tehnologija prinaša. Zaposleni morajo biti seznanjeni, kaj je primerno vpisati v ChatGPT in kaj ni. Zlasti pa morajo biti pozorni, da ne delijo zaupnih informacij. Vendar pa se moramo vedno zavedati, da je ta tehnologija nagnjena k napakam, saj svoje odgovore oblikuje na podlagi informacij, ki jih najde na spletu ali v svoji bazi.

ChatGPT je na voljo tudi v Microsoft Azure OpenAI storitvah. Razvijalcem omogoča integracijo v aplikacije. S pomočjo Microsoft Azure storitev lahko ChatGPT uporabljate znotraj podjetja z ustrezno urejenim upravljanjem podatkov. Prednost je v tem, da omogoča boljši nadzor in upravljanje ter zagotavlja, da vse ostane znotraj sistemov podjetja.

ChatGPT “duh” čaka na vašo željo

ChatGPT je močno orodje – duh je bil izpuščen iz stekleničke in čaka na vaše želje in ukaze. V podjetju ga lahko uporabljate za:

  • izboljšanje poslovanja,
  • učinkovitejšo komunikacijo s strankami,
  • hitrejše ustvarjanje marketinških in ostalih vsebin …

Ponuja velik potencial za podjetje, če se tega lotite pravilno. Podjetja, ki teh tehnologij, ne bodo izkoriščala, lahko izgubijo na konkurenčnosti.

webinar 15.6.2023 “CEE Azure OpenAI Forum”

Če želite izvedeti več o uporabi ChatGPTja in tehnologij jezikovnih modelov (LLM) znotraj Azure OpenAI storitev, vas vabimo na brezplačen webinar 15.6.2023 – CEE Azure OpenAI Forum 2023 – Migrate with success and get the most out of Azure OpenAI and ChatGPT. Webinar je odlična priložnost za vpogled v najboljše prakse na podlagi več kot 300 izvedenih AI projektov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
MS Azure ChatGPT

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več